Kicsit unom már a natur párolt cukkinit. Finom-finom...de még finomabb ha egy kis füstölt szalonnát pirítok hozzá. :)
Hozzávalók:
5 dkg füstölt szalonna
3 kis cukkini
A szalonnát kis kockákra vágom, serpenyőben megsütöm. Rádobom a megmosott, felkarikázott cukkinit, enyhén megsózom (vigyázat, a szalonna is sós) és megpárolom.
Üdvözöllek a Blogomon! Ebben a blogban a paleolit (glutén-, keményítő-, laktóz- és cukor-mentes) táplálkozásommal kapcsolatos tapasztalataimat, élményeimet és receptjeimet szeretném megosztani.
2011. augusztus 31., szerda
2011. augusztus 30., kedd
Sajtos-Mandulás Felfújt
Sajtos Tallért készültem sütni, de nem kaptam a boltban darált mandulát, a kávédarálóm pedig eltötött, nem tudtal otthon darálni + lusta voltam lereszelni a sajtot, így megszületett a legújabb sós sütemény: Sajtos-Mandulás Felfújt
Hozzávalók:
15 dkg trappista sajt kockára vágva
10 dkg zabliszt
(zabpehelyből daráltam lisztet, mert a bioboltban drága)
10 dkg mandula
2 tojás
1 evőkanál olivaolaj
1 dl víz
2 késhegynyi szódabikarbóna
só
A hozzávalókat egy tálban villával összekevertem. Lágy, folyós tészta lett belőle.
Beleöntöttem szilikon kenyérsütő formába és előmelegített sütőben fél órát sütöttem.
Ha kihűlt szeletelem és tálalom.
Hozzávalók:
15 dkg trappista sajt kockára vágva
10 dkg zabliszt
(zabpehelyből daráltam lisztet, mert a bioboltban drága)
10 dkg mandula
2 tojás
1 evőkanál olivaolaj
1 dl víz
2 késhegynyi szódabikarbóna
só
A hozzávalókat egy tálban villával összekevertem. Lágy, folyós tészta lett belőle.
Beleöntöttem szilikon kenyérsütő formába és előmelegített sütőben fél órát sütöttem.
Ha kihűlt szeletelem és tálalom.
2011. augusztus 29., hétfő
Tisza-tó kerülő biciklitúra
A kerékpáros egyesülettel Tisza-tó kerülő biciklitúrára mentünk. 1 nap alatt tekertük körbe: 70 km.
Természetesen már megint én lettem az utolsó a barátaimmal, mert mi kétszer megálltunk strandolni a 37 fokos melegben. Nem is bírtuk volna ki hűsölés nélkül.
A táj nagyon szép, a biciklisút a gáton vezet, közvetlenül a vízparton.
A második nap csak csónakáztunk és strandoltunk.
Az étkezéssel sem volt gond, (majdnem) minden paleo volt:
1. este bográcsban készült sertéspörkölt volt a menü. Én vittem magamnak párolt zöldséget, az volt a köretem.
reggeli: banán, szőlő (nem tudtam jobbat kitalálni ami bírja ezt a meleget és elegendő energiát ad)
ebéd: rántott harcsa (jajjaj a panírja nem volt paleo és gondolom az olaj sem amiben sütötték) és görög saláta
vacsora: bográcsos lecsó
másnap reggeli: banán
ebéd: halászlé
Természetesen már megint én lettem az utolsó a barátaimmal, mert mi kétszer megálltunk strandolni a 37 fokos melegben. Nem is bírtuk volna ki hűsölés nélkül.
A táj nagyon szép, a biciklisút a gáton vezet, közvetlenül a vízparton.
A második nap csak csónakáztunk és strandoltunk.
1. este bográcsban készült sertéspörkölt volt a menü. Én vittem magamnak párolt zöldséget, az volt a köretem.
reggeli: banán, szőlő (nem tudtam jobbat kitalálni ami bírja ezt a meleget és elegendő energiát ad)
ebéd: rántott harcsa (jajjaj a panírja nem volt paleo és gondolom az olaj sem amiben sütötték) és görög saláta
vacsora: bográcsos lecsó
másnap reggeli: banán
ebéd: halászlé
2011. augusztus 25., csütörtök
Kókuszos-Kakaós sütemény
Hozzávalók:
20dkg kókuszreszelék (lusta voltam megdarálni :) )
4 evőkanál natúr kakaópor
3 evőkanál méz
3 tojás
1 dl víz
2 késhegynyi szódabikarbóna
A száraz alapanyagokat összekeverem egy tálban. Hozzáadom a mézet, tojásokat és a vizet. Jól összekeverem és szilikon sütőformában körülbelül 20 percig sütöm.
20dkg kókuszreszelék (lusta voltam megdarálni :) )
4 evőkanál natúr kakaópor
3 evőkanál méz
3 tojás
1 dl víz
2 késhegynyi szódabikarbóna
A száraz alapanyagokat összekeverem egy tálban. Hozzáadom a mézet, tojásokat és a vizet. Jól összekeverem és szilikon sütőformában körülbelül 20 percig sütöm.
2011. augusztus 23., kedd
Lilahagymás saláta-öntet
Paradicsom-paprika-uborka saláta
2011. augusztus 22., hétfő
Az ország tortája 2011-ben sem paleo :(
Születésnapot ünnepeltünk és az ünnepelt tortája az ország 2011-es tortája volt: Kecskeméti barackos kölestorta. Úgye mondanom sem kell, hogy nem paleo, de nem bírtam ki és ettem belőle. Nekem nagyon ízlett - de nem mindenkinek és nyugi... nem jobb mint egy jó kis paleo-süti.
Megnéztem a receptet a neten amely szerint a következő nem paleo dolgokat és rengeteg kalóriát sikerült bevinnem a szervezetembe:
köles (gluténmentes, de nagyon magas a GI-je), cukor, túró, tejszín. És gondolom a felhasznált sárgabarack-konzerv és sárgabarack-sűrítmény is tele volt cukorral meg tartósítószerekkel...
Jajj...
Megnéztem a receptet a neten amely szerint a következő nem paleo dolgokat és rengeteg kalóriát sikerült bevinnem a szervezetembe:
köles (gluténmentes, de nagyon magas a GI-je), cukor, túró, tejszín. És gondolom a felhasznált sárgabarack-konzerv és sárgabarack-sűrítmény is tele volt cukorral meg tartósítószerekkel...
Jajj...
Grill-Party
2011. augusztus 19., péntek
Probléma az arcbőrömmel
Egy hónapja elég furcsa dolgok jelentek meg az államom és az arcom jobb oldalán, apró dudorok (olyan mint a pattanás, de nem piros és nem gennyes). Minden bizonnyal valami élelmiszertől van. Én a kávéra gyanakszom, mert akkoriban kezdtem el rendszeresen kávézni, amikor ezek megjelentek.Egy hete nem ittam kávét. Remélem hamarosan visszahúzódnak ezek a furcsaságok az arcomról. Persze idegesít, állandóan piszkálom, így még nagyobbak mint amúgy lennének...
2011. augusztus 18., csütörtök
Rántotta
Hozzávalók:
3 tojás
1 evőkanál olivaolaj
Serpenyőbe (én nem leragadós tef*l palacsintasütőt használok) öntjük az olajat, megmelegítjük. Ráöntjük a felvert tojásokat és addig sütjök amíg szilárd nem lesz. Lehet közben kavargatni, hogy "darabos" legyen, de van úgy hogy nem kavargatom és omlett-kinézetű rántottát kapok.
A képen látható remekműbe bacont is tettem. Természetesen lehet gazdagítani a rántottát hagymával, sonkával, kolbásszal, gombával, stb.
3 tojás
1 evőkanál olivaolaj
Serpenyőbe (én nem leragadós tef*l palacsintasütőt használok) öntjük az olajat, megmelegítjük. Ráöntjük a felvert tojásokat és addig sütjök amíg szilárd nem lesz. Lehet közben kavargatni, hogy "darabos" legyen, de van úgy hogy nem kavargatom és omlett-kinézetű rántottát kapok.
A képen látható remekműbe bacont is tettem. Természetesen lehet gazdagítani a rántottát hagymával, sonkával, kolbásszal, gombával, stb.
Baconos rántotta
2011. augusztus 17., szerda
Uborka-saláta
Úgy tudom az ecet paleo, de nekem nem bírja a gyomrom, nagyon görcsöl tőle, így citromlével savanyítom a salátákat.
Hozzávalók:
2 kígyóuborka
3 dl víz
2 csipet só
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál folyékony édesítőszer
Az uborkát karikákra szeletelem, megsózom és 5 percet állni hagyom. Hozzáadom az édesítőszert, citromlevet és jól összekeverem. Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje.
Hozzávalók:
2 kígyóuborka
3 dl víz
2 csipet só
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál folyékony édesítőszer
Az uborkát karikákra szeletelem, megsózom és 5 percet állni hagyom. Hozzáadom az édesítőszert, citromlevet és jól összekeverem. Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje.
2011. augusztus 16., kedd
Gyümölcssaláta
Palacsinta
Hozzávalók:
15 dkg zabliszt
5 dkg mogyoróliszt (darált mogyoró)
2 db tojás
3 dl szénsavas ásványvíz (szóda)
2 evőkanál oliva olaj
1 csipet só
Összekeverjük a liszteket és a sót, hozzáadjuk a tojást, olivaolajat, ásványvizet. Tejszín sűrűségű tésztát kapunk. 10 percet állni hagyjuk, ha túlságosan besűrűsödbe, adunk még hozzá ásványvizet.
Palacsintasütőt kikenünk olivaolajjal és palacsintákat sütünk. Vastag, kicsi, könnyen szakadó palacsintákat kapunk (körülbelül 4 darab lesz ebből a mennyiségből) úgyhogy óvatosan bánjunk velük.
Házi szilvalekvárral kentem meg és sikerült feltekerni is. Az íze nagyon hasonlított a 'hagyományos' (búzalisztes) palacsintáéhoz, a mogyoró íze azonban kiérződött, lehet hogy mandulalisztel még jobb lenne.
15 dkg zabliszt
5 dkg mogyoróliszt (darált mogyoró)
2 db tojás
3 dl szénsavas ásványvíz (szóda)
2 evőkanál oliva olaj
1 csipet só
Összekeverjük a liszteket és a sót, hozzáadjuk a tojást, olivaolajat, ásványvizet. Tejszín sűrűségű tésztát kapunk. 10 percet állni hagyjuk, ha túlságosan besűrűsödbe, adunk még hozzá ásványvizet.
Palacsintasütőt kikenünk olivaolajjal és palacsintákat sütünk. Vastag, kicsi, könnyen szakadó palacsintákat kapunk (körülbelül 4 darab lesz ebből a mennyiségből) úgyhogy óvatosan bánjunk velük.
Házi szilvalekvárral kentem meg és sikerült feltekerni is. Az íze nagyon hasonlított a 'hagyományos' (búzalisztes) palacsintáéhoz, a mogyoró íze azonban kiérződött, lehet hogy mandulalisztel még jobb lenne.
2011. augusztus 7., vasárnap
Répás-zöldhagymás ragu
Hozzávalók:
0,5 kg sertéshús (én sertésdagadóból készítem)
5 dkg kockázott füstölt szalonna
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 vöröshagyma
2 szál zöldhagyma
3 gerezd fokhagyma
1 dl víz
só
bors
Egy serpenyőben megpirítom a szalonnát, hozzáadom a hagymát. Amikor a hagyma kicsit megfonnyadt hozzáadom a húst. Felöntöm egy kis vízzel és körülbelül 10 percet főzöm. Hozzáadom a zöldségeket és fűszereket és még 30 percet főzöm. Mivel tele van zöldséggel, ez egyfajta egytálétel, nem eszem köretet hozzá.
Balaton-átúszás 2011
Háromszori elhalasztás után végre tegnap megrendezésre került a Balaton-átúszás.
Pénteken délben került fel a netre a jó hír - aminek hallatán kicsit megijedtem,mert az utóbbi 2 hétben vizet csak zuhanyzáskor és a poharamban láttam - és 24 órával később már lépdeltem is be a Balatonba Vera barátnőmmel.
3 és fél óra alatt úsztuk le az 5.2 km-t. Nagyon jó hangulatban telt az úszás, különösen az utolsó kilóméter, amikor is megálltunk az egyik vitorlásnál egy pohár meleg teára (nem volt túl meleg a víz és alig-alig sütött a nap), de csak pálinkája volt a bácsinak. :)
Pénteken délben került fel a netre a jó hír - aminek hallatán kicsit megijedtem,mert az utóbbi 2 hétben vizet csak zuhanyzáskor és a poharamban láttam - és 24 órával később már lépdeltem is be a Balatonba Vera barátnőmmel.
3 és fél óra alatt úsztuk le az 5.2 km-t. Nagyon jó hangulatban telt az úszás, különösen az utolsó kilóméter, amikor is megálltunk az egyik vitorlásnál egy pohár meleg teára (nem volt túl meleg a víz és alig-alig sütött a nap), de csak pálinkája volt a bácsinak. :)
2011. augusztus 4., csütörtök
Pácolt sertéstarja
Hozzávalók:
4 szelet sertéstarja
kb 2 dl olivaolaj
2 evőkanál mustár
só
bors
majoranna
köménymag
A húsokat befűszereztem, megkentem mustárral, műanyag dobozba tettem és annyi olivaolajat öntöttem rá, hogy ellepje. Lefedtem és egy éjszakára hűtőbe tettem (tovább is eláll, de ki bírja ki? :) ).
Serpenyőben kisütöttem. Nem kell a sütéshez plussz olaj, elég ami a hússal 'jön' amikor kiszeded a pácból.
Finom, omlós, ízletes étel. Nyers zöldségkörettel (paprika, paradicsom, hagyma, uborka) mennyei.
4 szelet sertéstarja
kb 2 dl olivaolaj
2 evőkanál mustár
só
bors
majoranna
köménymag
A húsokat befűszereztem, megkentem mustárral, műanyag dobozba tettem és annyi olivaolajat öntöttem rá, hogy ellepje. Lefedtem és egy éjszakára hűtőbe tettem (tovább is eláll, de ki bírja ki? :) ).
Serpenyőben kisütöttem. Nem kell a sütéshez plussz olaj, elég ami a hússal 'jön' amikor kiszeded a pácból.
Finom, omlós, ízletes étel. Nyers zöldségkörettel (paprika, paradicsom, hagyma, uborka) mennyei.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)