, éHozzávalók:
20 dkg darált mandula
4 tojás
2 evőkanál méz
1 evőkanál olivaolaj
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
A tojásfehérjéket a sóval kemény habbá vertem. Hozzáadtam a többi alapanyagot (mandula, tojássárgája, olivaolaj, szódabikarbóna) és egy tálban fakanállal jól összekevertem. Szilikon sütőformába raktam és körülbelül 20 perc alatt készre sütöttem.
Üdvözöllek a Blogomon! Ebben a blogban a paleolit (glutén-, keményítő-, laktóz- és cukor-mentes) táplálkozásommal kapcsolatos tapasztalataimat, élményeimet és receptjeimet szeretném megosztani.
2011. november 30., szerda
2011. november 29., kedd
Póréhagyma leves
2011. november 28., hétfő
Sajtos-kolbászos csirkemell
Hozzávalók:
1 csirkemell
15 dkg trappista sajt
15 dkg füstölt kolbász
1 dl víz
só
A csirkemellet felszeleteljük, besózzuk, tepsibe tesszük. A szeletekre kolbász-karikákat és sajt-szeletkéket rakunk. Egy kevés vizet öntünk alá (körülbelül 1 dl) és sütőben körülbelül 15 percig sütjük, amíg a sajt pirulni nem kezd.
1 csirkemell
15 dkg trappista sajt
15 dkg füstölt kolbász
1 dl víz
só
A csirkemellet felszeleteljük, besózzuk, tepsibe tesszük. A szeletekre kolbász-karikákat és sajt-szeletkéket rakunk. Egy kevés vizet öntünk alá (körülbelül 1 dl) és sütőben körülbelül 15 percig sütjük, amíg a sajt pirulni nem kezd.
Ez egy póréhagymás változat. így is nagyon finom.
2011. november 25., péntek
Hasáb paszternák (mint a hasábburgonya)
Több fórumon és paleolit recept-oldalon olvastam hogy a sült paszternák nagyon hasonlít a sült krumplira (meg a paszternák minden változata a krumplisra). Eddig nem is ismertem azt a zöldséget. Úgy néz ki, mint egy dundi, nagy fehérrépa. A héten látam az A**chanban paszternákot, ugráltam örömömben és megvettem. Sült paszternákot készítettem:
Megpucoltam, hasábokra vágtam, bő olivaolajban aranysárgára sütöttem és megsóztam. Finom. :)
Megpucoltam, hasábokra vágtam, bő olivaolajban aranysárgára sütöttem és megsóztam. Finom. :)
2011. november 24., csütörtök
Amszterdam
Amszterdamban, Hollandiában voltam néhány napig egy barátnőmnél. Nagyon tetszettek az épületek, a tenger, minden. Lenyűgözött hogy mindenki mindig mindenhova biciklivel közlekedik. Vígan teker az öreg néni, a kisgyerekes anyuka (a gyerekeket egy kis láda-szerű valamibe rakva a biciklin.), az elegánsan felöltözött bizniszmen, mindenki.
Az ételeket nem mindig sikerült paleosan megoldani. A reggeli és vacsora rendben volt: bevásároltam a boltban (gyümi, zöldség, felvágott, sajt - hihetetlen választék mindenből) és azt ettem, de napközben, városnézéskor (amikor több szempontot kell mérlegelni: olyan helyen kell enni ahol le lehet ülni, hogy pihenjünk egy kicsit és mosdóba is lehessen menni) bizony csak gyorséttermeket találtunk. Úgyhogy az ebédek nem lettek paleósak. Nem is részletezem mert nem vagyok rá büszke. Úgy látszik fejlesztenem kell a nemzetközi, városnézős paleózásomat.
Az ételeket nem mindig sikerült paleosan megoldani. A reggeli és vacsora rendben volt: bevásároltam a boltban (gyümi, zöldség, felvágott, sajt - hihetetlen választék mindenből) és azt ettem, de napközben, városnézéskor (amikor több szempontot kell mérlegelni: olyan helyen kell enni ahol le lehet ülni, hogy pihenjünk egy kicsit és mosdóba is lehessen menni) bizony csak gyorséttermeket találtunk. Úgyhogy az ebédek nem lettek paleósak. Nem is részletezem mert nem vagyok rá büszke. Úgy látszik fejlesztenem kell a nemzetközi, városnézős paleózásomat.
Az Északi tengernél
2011. november 17., csütörtök
Csirkeragu leves
Villámgyorsan elkészíthető, ízletes, laktató leves.
Hozzávalók:
fél csirkemell
1 liter víz
2 sárgarépa
néhány szál pertezselyem
2 evőkanál olivaolaj
só
bors
A kis kockákra vágott csirkemellet és a répát az olivaolajon megpirítjuk, majd kis levet enged, hozzáadjuk a petrezselymet, sót, borsot és körülbelül 10 percig főzzük. Felöntjük vízzek, felforraljuk és már kész is.
Persze lehet bele gombát, fehérrépát is tenni bele illetve a végén sűríthetjük zabtejjel vagy összeturmixolt zöldséggel. Én paprikát és paradicsomot is tettem bele, mert imádom.
Hozzávalók:
fél csirkemell
1 liter víz
2 sárgarépa
néhány szál pertezselyem
2 evőkanál olivaolaj
só
bors
A kis kockákra vágott csirkemellet és a répát az olivaolajon megpirítjuk, majd kis levet enged, hozzáadjuk a petrezselymet, sót, borsot és körülbelül 10 percig főzzük. Felöntjük vízzek, felforraljuk és már kész is.
Persze lehet bele gombát, fehérrépát is tenni bele illetve a végén sűríthetjük zabtejjel vagy összeturmixolt zöldséggel. Én paprikát és paradicsomot is tettem bele, mert imádom.
2011. november 16., szerda
Rántott hal - szezámmagos panír
A halszeleteket besóztam. Tojásba, szezámmaglisztbe, tojásba és újból szezámmaglisztbe forgattam. kevés olivaolajban kisütöttem.
Nem rossz, de nekem a szezámmag és a szezámmagos ételek keserűek. És hogy mit csinálok ilyenkor? Elolvasok egy cikket a szezámmagról amiből megtudom hogy: a szezámmag a magok királya, a leggazdagabb ásványi anyagokban. Nagyon jó kálcium-forrás, van benne mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, B1 vitamin, E vitamin, lecitin. Nagyon jó fehérje- és rost-forrás.
Én már nem is tűnik olyan keserűnek. :)
Nem rossz, de nekem a szezámmag és a szezámmagos ételek keserűek. És hogy mit csinálok ilyenkor? Elolvasok egy cikket a szezámmagról amiből megtudom hogy: a szezámmag a magok királya, a leggazdagabb ásványi anyagokban. Nagyon jó kálcium-forrás, van benne mangán, réz, magnézium, vas, foszfor, B1 vitamin, E vitamin, lecitin. Nagyon jó fehérje- és rost-forrás.
Én már nem is tűnik olyan keserűnek. :)
2011. november 15., kedd
Rántott csirkemell
A besózott csirkemell-szeleteket tojásba, zablisztbe, tojásba és újból zablisztbe forgattam. Kevés olajban kisütöttem. Jól sikerült a panír, finom lett.
2011. november 14., hétfő
Csoda történt
Paprikás zeller (mint a Paprikás krumpli)
Az alapötlet a Paleovitál blogról származik, bár ott kicsit túl van bonyolítva: a zellert előre megfőzi és utána csak beleforgatja a hagymás-paprikás szaftba, plusz fokhagymaport raknak bele. Na nem! Én maradok a jó öreg, hagyományos paprikás krumpli receptnél:
Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
10dkg füstölt kolbász
1,5dl víz
2 evőkanál olivaolaj
pirospaprika
só
Olivaolajon megfonnyasztom a feldarabolt hagymát, hozzáadom a pirospaprikát, gyorsan elkeverem és felöntöm vízzel. Hozzáadom a megtisztított felkockázott zellert, a paradicsomot, paprikát, kolbászt és megsózom. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Olyan mint az "igazi" paprikáskrumpli.
Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
1 vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
10dkg füstölt kolbász
1,5dl víz
2 evőkanál olivaolaj
pirospaprika
só
Olivaolajon megfonnyasztom a feldarabolt hagymát, hozzáadom a pirospaprikát, gyorsan elkeverem és felöntöm vízzel. Hozzáadom a megtisztított felkockázott zellert, a paradicsomot, paprikát, kolbászt és megsózom. 15-20 perc alatt puhára főzöm. Olyan mint az "igazi" paprikáskrumpli.
2011. november 11., péntek
Zeller püré
Hozzávalók:
1 nagy zellergumó
4-5 dl víz
szerecsendió
só
bors
A zellergumót meghámozzuk, megmossuk és kis darabokra vágjuk. Egyhén sós vízben megfőzzük (körülbelül 10 perc). Leöntjük róla a vizet. Krumplinyomóval, vagy botmixerrel összetörjük, pürésítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
1 nagy zellergumó
4-5 dl víz
szerecsendió
só
bors
A zellergumót meghámozzuk, megmossuk és kis darabokra vágjuk. Egyhén sós vízben megfőzzük (körülbelül 10 perc). Leöntjük róla a vizet. Krumplinyomóval, vagy botmixerrel összetörjük, pürésítjük. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
Címkék:
köret,
tojás-mentes,
vegán,
vegetáriánus,
zeller
2011. november 10., csütörtök
Hentesnél
Eladó: Mit adhatok?
Én: Kolbászt szeretnék.
Eladó: Csípőset vagy csemegét? Lángoltat vagy szárazat?
Én: Mindegy csak ehető legyen. Ne legyenek benne porc-darabok mert attól rosszul vagyok és hetekig vegetáriánus leszek.
Erre az eladó lekapott a mögötte lévő polcról egy szál kolbászt, aminek gyanús, halványpiros színe volt és becsomagolta. Fizettem, elég jó áron volt.
Otthon fintorogva bontogattam, közben azon gondolkoztam hogy na ezt a kolbászt vajon a munkahelyen a kutyusnak vagy a szomszéd macskájának adjam-e oda (mint ahogy általában ez lesz a vége a magyar kereskedelemben kapható kolbászoknak, szalámiknak), de nagy meglepetés ért: A kolbász finom, nincsenek benne porc - és mócsing-darabok! Ezt is megéltem!
Én: Kolbászt szeretnék.
Eladó: Csípőset vagy csemegét? Lángoltat vagy szárazat?
Én: Mindegy csak ehető legyen. Ne legyenek benne porc-darabok mert attól rosszul vagyok és hetekig vegetáriánus leszek.
Erre az eladó lekapott a mögötte lévő polcról egy szál kolbászt, aminek gyanús, halványpiros színe volt és becsomagolta. Fizettem, elég jó áron volt.
Otthon fintorogva bontogattam, közben azon gondolkoztam hogy na ezt a kolbászt vajon a munkahelyen a kutyusnak vagy a szomszéd macskájának adjam-e oda (mint ahogy általában ez lesz a vége a magyar kereskedelemben kapható kolbászoknak, szalámiknak), de nagy meglepetés ért: A kolbász finom, nincsenek benne porc - és mócsing-darabok! Ezt is megéltem!
2011. november 9., szerda
Töltött sült csirkecomb
Hozzávalók:
2 csirkecomb
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 tojás
néhány szál petrezselyem
4 evőkanál olivaolaj
só
bors
Töltelék:
A hagymát megfonnyasztottan egy kevés olajon, lehúztam a tűzről és hozzáadtam a feldarabolt petrezselyemzöldet. Hozzáadtam a kis darabokra vágott májat, tojást, fűszereket és jól összekevertem.
A csirkecombok bőre alá töltöttem a májas tölteléket, olivaolajjal meglocsoltam és sütőben körülbelül 40 perc alatt ropogósra sütöttem.
2 csirkecomb
20 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
1 tojás
néhány szál petrezselyem
4 evőkanál olivaolaj
só
bors
Töltelék:
A hagymát megfonnyasztottan egy kevés olajon, lehúztam a tűzről és hozzáadtam a feldarabolt petrezselyemzöldet. Hozzáadtam a kis darabokra vágott májat, tojást, fűszereket és jól összekevertem.
A csirkecombok bőre alá töltöttem a májas tölteléket, olivaolajjal meglocsoltam és sütőben körülbelül 40 perc alatt ropogósra sütöttem.
2011. november 8., kedd
Fogyás lábfejből és bokából :)
2011. november 7., hétfő
Berlin
Hétvégén Berlinben voltam egy barátnőmnél. Nagyon jól éreztem magam, sikerült sokmindent belesűríteni ebbe a pár napba: városnézés, Madam Tusseauds múzeum, kis shopping, étterem, buli, tánc.
Jó volt kizökkenni egy kicsit a "szürke hétköznapokból".
És ahogy a Rapülők együttes Holiday című számában van:
"Hurrá, jót nyaraltál, Hurrá, jót buliztál
Egy kicsit kimerültél. Ez látszik a szemeden,
De kipihened majd a munkahelyeden."
Étkezés: nem sikerült minden paleósra: Persze amikor csak tudtam, gyümölcsöt, tojást, salátát, husi, halat (szóval paleot) ettem. De a többit nem tudtam kikerülni. Nem paleo:
- egy gyros-szerűség aminek a pitája nem volt paleo (éhenhalás határán városnézés közben)
- egy kevéske (de tényleg) rizs amibe ráadásul lencse meg kukorica-szemek voltak (vendégség barátnőm szüleinél)
- néhány kanál joghurtos-gyümölcsös desszert amiből igyekeztem csak a gyümit kienni (vendégség)
- egy pita (jó nagy) krémsajt-szerű mártással és humusszal (csicseriborsóból készült) (rosszul választottam az étteremben, nem volt feltüntetve hogy milyen szószok vannak - persze mindegyik krémsajtos, joghutos, csicseriborsós volt)
Nem paleo ételek eredménye:
-hasfájás
-hasmenés
- kezemen és lábfejemen kijött a pikkelysömöröm (hámló, viszkető piros pöttyök, foltok)
Tanúlság: Andrea, ne térj el a paleótól!!!!
Jó hír:
2 éve repültem utoljára és (hűű nagyon ciki amit most leírok, de így van) alig fértem el a fapados járat ülésében, a vállam, karom összeért a mellettem lévő utaséval, tulajdonképpen féloldalasan ültem végig hogy elférjünk. Most viszont simán elfértem (és nem, nem a székek voltak nagyobbak az biztos), boldogan süppedtem az ülésbe. Egyesek mérleggel mérik a súlyveszteséget, de én repülőgép-üléssel. :)
Érdekesség 1: voltam zöldségesben és tele vannak itthon soha vagy ritkán- és akkor is drágán - kapható finomságokkal (Németországban persze ezek hétköznapiaknak számítanak és jó áron vannak):
kaktuszgyümölcs, füge, okra és az új szerelmem a khaki.
Ez egy narancs nagyságú, paradicsomhoz hasonlító narancssárga gyümölcs aminek a héja is ehető és nincs magja. Finom, édes íze van. Ha meg kellene határoznom az ízét akkor azt mondanám hogy a sütőtök és az őszibarack keveréke.
Jó volt kizökkenni egy kicsit a "szürke hétköznapokból".
És ahogy a Rapülők együttes Holiday című számában van:
"Hurrá, jót nyaraltál, Hurrá, jót buliztál
Egy kicsit kimerültél. Ez látszik a szemeden,
De kipihened majd a munkahelyeden."
Étkezés: nem sikerült minden paleósra: Persze amikor csak tudtam, gyümölcsöt, tojást, salátát, husi, halat (szóval paleot) ettem. De a többit nem tudtam kikerülni. Nem paleo:
- egy gyros-szerűség aminek a pitája nem volt paleo (éhenhalás határán városnézés közben)
- egy kevéske (de tényleg) rizs amibe ráadásul lencse meg kukorica-szemek voltak (vendégség barátnőm szüleinél)
- néhány kanál joghurtos-gyümölcsös desszert amiből igyekeztem csak a gyümit kienni (vendégség)
- egy pita (jó nagy) krémsajt-szerű mártással és humusszal (csicseriborsóból készült) (rosszul választottam az étteremben, nem volt feltüntetve hogy milyen szószok vannak - persze mindegyik krémsajtos, joghutos, csicseriborsós volt)
Nem paleo ételek eredménye:
-hasfájás
-hasmenés
- kezemen és lábfejemen kijött a pikkelysömöröm (hámló, viszkető piros pöttyök, foltok)
Tanúlság: Andrea, ne térj el a paleótól!!!!
Jó hír:
2 éve repültem utoljára és (hűű nagyon ciki amit most leírok, de így van) alig fértem el a fapados járat ülésében, a vállam, karom összeért a mellettem lévő utaséval, tulajdonképpen féloldalasan ültem végig hogy elférjünk. Most viszont simán elfértem (és nem, nem a székek voltak nagyobbak az biztos), boldogan süppedtem az ülésbe. Egyesek mérleggel mérik a súlyveszteséget, de én repülőgép-üléssel. :)
Érdekesség 1: voltam zöldségesben és tele vannak itthon soha vagy ritkán- és akkor is drágán - kapható finomságokkal (Németországban persze ezek hétköznapiaknak számítanak és jó áron vannak):
kaktuszgyümölcs, füge, okra és az új szerelmem a khaki.
Ez egy narancs nagyságú, paradicsomhoz hasonlító narancssárga gyümölcs aminek a héja is ehető és nincs magja. Finom, édes íze van. Ha meg kellene határoznom az ízét akkor azt mondanám hogy a sütőtök és az őszibarack keveréke.
Érdekesség 2. : barátnőm a tiszteletemre összeverbuválta barátnőit és együtt elmentünk egy hangulatos étterembe, majd táncolni. 15-en voltunk (szinglik, kisgyerekes anyukák, egy hete férjhez ment lány, stb).
Szerintetek ha én szerveznék itthon egy étterembe- és táncolni-menős programot hányan jönnének el??? Szerintem senki. "Nem enged el a férjem", "nincs kedvem", "nem tudom hova rakni a gyereket (a férjem/a gyerek apja meg nem vigyázna rá)", "nem érzem jól magam", stb kifogásokkal. A tapasztalat beszél belőlem... Itthon nem mernék 10-15 főre asztalt foglalni valahova. Németországban nincs kifogás-keresés.
2011. november 3., csütörtök
Sütőtök-lé
2011. november 2., szerda
Meggyes-banános-kakaós-kókuszos golyó
Hozzávalók:
2 banán
5 dkg meggy (mirelit magozottat használtam A*diban vettem)
5 dkg aszalt szilva
5dkg mazsola
5 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál natúr kakaópor
2 evőkanál méz
A gyümölcsölet összeturmixoltam és egy tálban összekevertem az összes hozzávalót.
Egy éjszakát állni hagytam hűtőben. Másnap kis gombócokat formáztam és kakaóporba forgattam őket.
Finom, savanykás desszert lett.
2 banán
5 dkg meggy (mirelit magozottat használtam A*diban vettem)
5 dkg aszalt szilva
5dkg mazsola
5 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál natúr kakaópor
2 evőkanál méz
A gyümölcsölet összeturmixoltam és egy tálban összekevertem az összes hozzávalót.
Egy éjszakát állni hagytam hűtőben. Másnap kis gombócokat formáztam és kakaóporba forgattam őket.
Finom, savanykás desszert lett.
Sütőtök krémleves
Hozzávalók:
1kg sütőtök
7 dl víz
2 evőkanál olivaolaj
fehérbors
só
A sütőtököt meghámoztam, kimagoztam, megmostam és felkockáztam. Olajon megfuttattam, fűszereztem és felöntöttem vízzel. Körülbelül 15 perc alatt puhára főztem. Miután kihűlt robotgépben összeturmixoltam és újra felforraltam. Az én ízlésemnek kicsit furcsa ezaz édes-sós egyveleg.
A húsgombócos változat jobban ízlett. :)
1kg sütőtök
7 dl víz
2 evőkanál olivaolaj
fehérbors
só
A sütőtököt meghámoztam, kimagoztam, megmostam és felkockáztam. Olajon megfuttattam, fűszereztem és felöntöttem vízzel. Körülbelül 15 perc alatt puhára főztem. Miután kihűlt robotgépben összeturmixoltam és újra felforraltam. Az én ízlésemnek kicsit furcsa ezaz édes-sós egyveleg.
A húsgombócos változat jobban ízlett. :)
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)