2012. január 31., kedd

Céklás-Almás Muffin

Frissen kicsit sokkolt az élmény, az intenzív cékla-íz, de másnapra összeértek az ízek, a kókusz és a méz dominált.

Hozzávalók (6db-hoz):
1 cékla
1 alma
10 dkg kókuszreszelék
5 dkg zabpehely
2 tojás
2 evőkanál méz
0,5 dl víz
2 késhegynyi szódabikarbóna

Az almát és a célkát meghámoztam, lereszeltem. Összekevertem a többi hozzávalóval. Szilikon muffin-formába kanalaztam és körülbelül 30 perc alatt megsütöttem.

Print Friendly and PDF

2012. január 30., hétfő

Tengeri herkentyűk

Hétvégén japán étteremben voltam és egy csomó tengeri herkentyűt ettem: kagylót, tintahalat, rákokat, halat. Imádom.

Print Friendly and PDF

2012. január 27., péntek

Statisztika

Blogomhoz statisztika is tartozik, tehát látom hogy hányan és mit olvasnak.
És be kell valljam hogy egy picit csalódtam: ugyanis a legtöbben (kiugróan magas szám) a paleo-kenyérre kíváncsiak. A paleo kenyérre, amit mi paleósok nem (vagy csak ritkán) eszünk, mert nincs rá szükségünk, nem kívánjuk. Tehát olvasóim nagy része nem paleos...
Szomorú hogy életünk során így a fejünkbe verték, szervezetünkbe lett kódolva hogy csak kenyérrel (és lehetőleg búzából, rozsból készülttel) teljes az élet. És persze ez az egyik legolcsóbb élelmiszer tehát anyagi okokból is sokan ezt választják. Megértem.
De lenne egy kérésem: Szeretném ha mindenki aki ezt olvassa- akár paleózik, akár nem, akár egészséges mint a makk, akár nem - kipróbálná, hogy 2 hétig nem eszik kenyeret, pékárút. 2 hét.
Kíváncsi vagyok ki, mit tapasztal (mit szól hozzá a környezete - rokonsága, milyen változásokat tapasztal a közérzetében, milyen változásokat tapasztal a testében, változik-e egészségi állapota, stb.).

Print Friendly and PDF

2012. január 26., csütörtök

Brassói aprópecsenye - Anyukám receptje paleosítva

Hozzávalók:
0,5 kg sertéshús
0,5 kg paszternák
0,5 paprika
0,5 paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olivaolaj (+ olivaolaj a paszternák sütéséhez)
pirospaprika


A felkockázott húst az olivaolajon megpirítjuk. Sózzuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát. Egy kis levet ereszt a hús, így nem kell vízzel felönteni. Körülbelül 30 percet főzzük (kis-közepes lángon és időnként kavargassuk meg nehogy leégjen), majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott paradicsomot és paprikát. További 10 percet főzzük, míg a hús jól megpuhul. Hozzáadjuk a pirospaprikát, jól összekeverjük és lehúzzuk a tűzről.
Egy serpenyőben (én tefl*nban készítem és így kevés olaj kell hozzá) hasáb paszternákot készítünk. Ezt hozzákeverjük a húshoz.
Nagyon finom. Teljesen olyan az íze, mint a nem-paleosnak.

Print Friendly and PDF

2012. január 25., szerda

Párolt kelbimbó

Csak egy kis köret-ötlet...
Egyszerű, gusztusos, finom, gazdag vitaminokban (C, B, K), kálciumban, nátriumban, vasban, gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő, stb, stb, stb.

Print Friendly and PDF

2012. január 24., kedd

Gesztenyepüré

Sosem voltam oda a gesztenyepüréért, de a paleos változat nagyon ízlik. Talán mert nem olyan émelygően édes.

Hozzávalók:
1 natúr  mélyhűtött gesztenyemassza (T*sco)
1 evőkanál méz
6 evőkanál kókusztej - a sűrű, tejszín-szerű teteje (T*scos konzerv)

A gesztenyemasszát felengedjük, hozzáadjuk a mézet, 3 evőkanál kókusztejet és villával jól összekeverjük.
Táláskor kókusztejet teszünk a tetejére.

Print Friendly and PDF

2012. január 23., hétfő

Gyümölcssaláta

Hozzávalók:
3 kiwi
2 narancs
1 alma
1 evőkanál méz
fél citrom leve

A gyümölcsöket feldaraboljuk, mézzel, citromlével ízesítjük, jól összekeverjük.
Volt a mélyhűtőben egy kis málna, azt is rádobtam. Jó döntés volt. :)

Print Friendly and PDF

2012. január 20., péntek

Egyszerű Muffin

Hozzávalók:
15 dkg darált mandula
3 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál kakaópor
2 késhegynyi szódabikarbóna

Összekeverjük a hozzávalókat. Szilikom muffinformába öntjük. Körülbelül 20 percig sütjük, amíg a teteje megreped.
A tetejére saját készítésű paleo meggybefőttet tettem és leöntöttem paleo csokikrémmel. Nyamm!

Print Friendly and PDF

2012. január 19., csütörtök

Tepertős-sajtos pogácsa

Hozzávalók:
20 dkg trappista sajt (lereszelve)
15 dkg tepertő (ledarálva)
10 dkg darált mandula
10 dkg zabliszt
2 tojás
1 dl víz
2 késhegynyi szódabikarbóna

Egy tálban villával összekevertem a hozzávalókat. Kis golyókat formáztam és szilikonlappal kibélelt tepsibe raktam. A tetejét megszórtam sajttal. Körülbelül fél órát sütöttem sütőben, amíg a sajt barnulni nem kezdett.

Print Friendly and PDF

2012. január 18., szerda

Gomba leves

Hozzávalók:
30 dkg csiperke gomba
2 sárgarépa
1 kis darab zellergumó
néhány szál petrezselyem
1 liter víz
2 evőkanál oliva olaj


A zöldségeket feldarabolom, olivaolajon puhára párolom, sózom, felöntöm vízzel és körülbelül még 5 percig főzöm. Beleteszem a feldarabolt petrezselymet és még néhány percig főzöm.
Nem sűrítem, nem rántom be. Nekem így ízlik.

Print Friendly and PDF

2012. január 17., kedd

1 év

1 éve táplálkozom glutén-, laktóz-, cukor- és keményítő-mentesen!
És környezetem aggodalma ellenére ÉLEK! Nem lett vitamin-hiányom, nem gyengült le az immunrendszerem, nem lett túl sok savam, stb, stb, stb.
Elsődleges célom a fogyás volt. Egy év alatt fogytam körülbelül 2 ruhaméretet (nem mértem a súlyom), elmúlt a narancsbőröm. Tele vagyok energiával, fantasztikusan érzem magam.
Természetesen tovább folytatom a paleolit táplálkozást hiszen van még mit fogynom és hiszek a paleolit táplálkozás egészségmegőrző hatásában.
Mi mással is ünnepelhetném meg ezt a jeles napot, mint egy paleo muffinnal amire saját készítésű paleo meggybefőttet és paleo csokikrémet tettem.

Print Friendly and PDF

Fahéjas céklás alma

Hozzávalók:
1 közepes cékla
1 közepes alma
1 evőkanál citromlé
1 kávéskanál folyékony édesítőszer
fahéj

A nyers céklát és az almát lereszeltem. Hozzáadtam a citromlevet, édesítőszert és fahéjat. Jól összekevertem.
Egészséges édesség.

Print Friendly and PDF

2012. január 16., hétfő

Kókuszos mandulával töltött sült alma

Hozzávalók:
5 alma
Töltelékhez:
5 dkg darált mandula
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg mazsola
4-5 evőkanál kókusztej
2 evőkanál méz

Az almákat megmossuk és kivágjuk a csutkáját.
Elkészítjük a tölteléket: egy kis tálban összekeverjük a darált mandulát, kókuszreszeléket, mazsolát, kókusztejet és mézet.Az almákat tepsibe tesszük, megtöltjök, kevés vizet öntünk alá és sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Print Friendly and PDF

2012. január 13., péntek

Chili con carne

Ezt az ételt is ezer-féleképpen el lehet készíteni. Még szerencse hogy léteznek bab- és kukorica-nélküli - tehát paleo -változatok is. Én így készítettem:
Hozzávalók:
0,5kg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 nagy paradicsom
1,5 dl víz
mexikói fűszerkeverék (római kömény, chili paprika por, só, bors)
2 evőkanál oliva olaj

Az olivaolajon üvegesre pároltam a felvágott hagymát és a darabokra vágott fokhagymát. Hozzáadtam a darált húst és 10 percig főztem. Hozzáadtam a fűszereket, a kis darabokra vágott paradicsomot és felöntöttem vízzel. Körülbelül 30 percet főztem.

Print Friendly and PDF

2012. január 11., szerda

Baconbe tekert csirkemell

Hozzávalók:
1 csirkemell
6 csík bacon


A csirkemellet félbevágom.  Mindkét felét baconbe teketem. Tepsibe rakom  (beszereztem egy szilikon sütőlapot, ezt rakom a tepsi aljára hogy ne égjen oda a husi) és egy kevés vizet rakok alá. Körülbelül 40 perc alatt kész, amikor a bacon már ropogósra pirul. Óvatosan a sózással, mert a bacon is sós

Print Friendly and PDF

2012. január 10., kedd

Mission Impossible - Lehetetlen küldetés

Néhány hónapja libatepertőt vettem a helyi hentesnél. (Ez ám a jó diéta :)  ) Nagyon finom volt.
Amikor legközelebb arra jártam, bementem hogy újra vegyek. Nem volt.
Semmi vész. Következő alkalom: "Elfogyott". Legközelebb: "Ma nem készítettünk, majd holnap."
És így tovább...: "Elfogyott.", "Csak holnap lesz", "Sajnos elfogyott",
Rákérdeztem hogy mégis mikor jöjjek hogy még ebben az életben libatepertőhöz jussak (mert hétvégén alapban nem készítenek): "Jöjjön korábban." "Jöjjön délelőtt."
Bocsi, de nem veszek ki szabadságot azért hogy libatepertőt vegyek.
Régebben otthon készítettem, de mivel 1 kg hájas bőrből kevés tepertő és sok zsír lesz így nem volt gazdaságos: nem használok zsírt semmihez.
Na mindegy... Ez legyen a legnagyobb gondom az életben!

Print Friendly and PDF

2012. január 9., hétfő

Karfiol krémleves

Karácsonyra botmixert kaptam. Itt volt az ideje beüzemelni.

Hozzávalók:
0,5 kg karfiol
1 liter víz
fehérbors


A karfiol-rózsákat vízben megfőztem. (Egy főtt karfiol-rózsát félretettem a tálaláshoz.) Botmixerrel pépesítettem. Sóval és fehérborssal ízesítettem.

Print Friendly and PDF

2012. január 6., péntek

Sült sertéstarja kelbimbóval

Jó hír: habár a kelkáposztát ki kellett iktatnom az étrendemből, mert nagyon fájt, görcsölt tőle a hasam, a kelbimbótól semmi bajom. Hurrá!

Sült sertéstarja kelbimbóval
Hozzávalók:
1 kg sertéstarja
0,5 kg kelbimbó
15 dkg kolbász
1 dl víz


A sertéstarját egészben beletettem jénai tálba, vizet öntöttem alá és sütőben körülbelül fél órát sütöttem.
Felszeleteltem a félig sült húst, mellé raktam a kelbimbókat és a kolbászt (egészben), sóztam és körülbelül 40 percig sütöttem.

Print Friendly and PDF

2012. január 5., csütörtök

Rakott brokkoli

Hozzávalók:
1 kg brokkoli
0,5kg sertéshús
5-6 szelet bacon
15 dkg trappista sajt
2 hagyma
2 dl víz
2 evőkanál olivaolaj
pirospaprika


A sertéshúst felkockázom és sűrű pörköltet készítek belőle: a feldarabolt hagymát megpárolom az olivaolajon, hozzáadom a pirospaprikát, felöntöm vízzel. Sózom és körülbelül 40 percig főzöm.
A brokkolit rózsáira szedem és sós vízben fél-puhára főzöm.
Egy jénai tálba egy réteg főtt brokkolit teszek, rá egy réteg pörkölt, újabb brokkoli réteg, bacon és sajt. Sütőben addig sütöm, míg a sajt picit megbarnul, ez körülbelül 15-20 perc.

Természetesen ezt az ételt is számtalan módon el lehet készíteni. Darált húsból (én nem szeretem a darált húsból készült pörkölt-féleségeket), brokkoli helyett egyéb zölsdégekból, egyéb sajtokból, stb.

Print Friendly and PDF

2012. január 4., szerda

Gyömbéres halleves

Hozzávalók:
2 szelet tengeri halfilé
2 sárgarépa
1 l víz
2 evőkanál olivaolaj
1 evőkanál reszelt gyömbér


A felkarikázott sárgarépát megpároltam az olivaolajon. Hozzáadtam a felkockázott halszeleteket, a gyömbért és megsóztam. Körülbelül 10 percig főztem, majd felöntöttem vízzel. Felforraltam és kész is.

Print Friendly and PDF

2012. január 3., kedd

Céklás,zelleres répa-saláta

Vendégségben készítették nekem.
Pörkölt köreteként ettem, de önmagában, salátaöntettel is biztos finom.

Hozzávalók:
fél nyers cékla
fél nyers zellergumó
2 sárgarépa
néhány levél fejessaláta a tálaláshoz

A célklát, zellergumót és a répát lereszeljük, összekeverjük, salátaágyon tálaljuk.

Print Friendly and PDF

2012. január 2., hétfő

Fokhagymás rák sült zöldségekkel

Sokat agyaltam hogy mi legyen a szilveszteri menü. Virsli nem (elolvastam miket tesznek bele), lencse nem (lektint tartalmaz), töltött káposzta nem (fáj tőle a hasam).
Valami különlegeset akartam: Fokhagymás rákot készítettem sült zöldségekkel.

Hozzávalók:
1 csomag (250 g) mélyhűtött mini garnéla rák
1 fej brokkoli
3 sárgarépa
5 dkg vaj
3 evőkanál olivaolaj
3 gerezd fokhagyma


A fokhagymát apró darabokra vágtam és megpirítottam a vajon. Hozzáadtam a kiolvasztott rákot és körülbelül 10 percig főztem. Egy másik serpenyőben olivaolajon megsütöttem/pároltam a zöldségeket és egybeforgattam a vajas-fokhanymás rákkal.

Print Friendly and PDF

Szilveszter

Ha igaz a mondás miszerint olyan lesz az év, mint az újév első napja, akkor megnyugodhatok: szuperül sikerült a szilveszteri buli és jól telt az egész elseje. Mindez paleo kajával és nulla alkohollal (én voltam a sofőr). BÚÉK!

Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...