2013. január 29., kedd

Alioli

Aki rendszeresen olvassa blogomat annak talán feltünt hogy nem szoktam nyers tojásos ételeket készíteni és közzétenni. Nem véletlenül: a magyar tojások nagy része szalmonella-fertőzött.
Mindenkinek szíve joga hogy mit eszik és mit etet a családjával, tisztában vagyok vele hogy rajtam kívül mindenki eszik nyers tojásos ételeket, sőt a legtöbb embernek fogalma sincs hogy mi az a szalmonella-fertőzés.
Hollandiai nyaralásom alkalmával azonban bátor voltam és megkóstoltam egy nyers tojásból készült krémet, az aliolit. Nagyon ízlett. Kellene valami biztos jó minőségű tojás-beszerzési forrás hogy itthon is tudjak ilyet készíteni. Elkértem a receptet a kinti vendéglátóimtól Krisztától és Zsolttól.

Hozzávalók:
2 tojás sárgája
4 dl olivaolaj
2 gerezd fokhagymát


Olajvajat készítünk:
Kikeverjük a tojássárgáját az olajjal az olajat cseppenként adagolva (ez egy jó 20 perces művelet villával).
Kenhető állagú krémet kapunk. Hozzáadjuk az összenyomott foghagymát és a sót.
Azonnal fogyasztható, de hűtve a legjobb.

Print Friendly and PDF

2013. január 28., hétfő

Bloggerina verseny

Mától indul hivatalosan a szavazás. Kérlek, szavazz rám az alábbi linken a "Szavazok" gombra kattintva. Köszönöm.: http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/paleoandrea


Print Friendly and PDF

2013. január 25., péntek

Hagymás hús

Az egyik helyi kifőzdében ettem ilyet néhányszor. Én is elkészítettem otthon.

Hozzávalók:
1 kg sertéshús (én sertéslapockából készítettem)
4 fej vöröshagyma
3-4 evőkanál zsír
1 dl víz
őrölt feketebors


A megpucolt hagymákat felkarikáztam, zsíron megfonnyasztottam, hozzáadtam a besózott hússzeleteket, kevés vizet adtam hozzá (csak hogy le ne égjen), fűszereztem és körülbelül 40 percig főztem. Időnként kavarjuk meg és ha szükséges adjunk hozzá még vizet nehogy leégjen. Finom, sűrű szaftja lett.

Print Friendly and PDF

2013. január 21., hétfő

Szavazz rám!

Indulok egy blogger versenyen. Kérlek, szavazz rám!
Az alábbi linken a blog neve alatti  "tetszik" Facebookos gombra kell kattintani.
http://bloggerina.nlcafe.hu/termek/paleoandrea
Köszönöm.

Print Friendly and PDF

2013. január 18., péntek

Töltött kínai kel levél

Hozzávalók:
1 fej kínai kel + víz a megfőzéséhez
0,5 kg hús (sertéstarját használtam)
1 fej vöröshagyma
2 tojás
2 gerezd fokhagyma
majoranna
őrölt feketebors


A kínai kelt megmostam. Egészben, enyhén sós vízben megfőztem. Levagdostam a leveleket, egyenként megtöltöttem őket húsos töltelékkel és felgöngyöltem őket.
Töltelék:
A húst, hagymát, fokhagymát ledaráltam, hozzáadtam a tojást és a fűszereket, jól összekevertem.

A megmaradt kisebb levélkéket jénai tálba raktam, ráhelyeztem a megtöltött levélkéket és sútőben körülbelül 35 percig sütöttem.

Print Friendly and PDF

2013. január 17., csütörtök

2 év

Ma 2 éve, hogy elkezdtem a paleolit (glutén-, laktóz-, cukor- és keményítőmentes) táplálkozást.
Fogyás céljából váltottam életmódot, sok kilót sikerült leadnom, a rengeteg diéta után egyedül ez a táplálkozás vált be nálam. Súlyom és BMI-m még mindig fényévekre van a "normális"-tól, de jó úton járok.
A 2 éves paleo évfordulóm alkalomból felkerestem egy fotóst (www.zsuzsifoto.blogspot.com), aki nagyszerű képeket készített rólam. Remélem a fotókról sugárzik hogy milyen jól érzem most magam. Szerintem a fotók önmagukért beszélnek.








Print Friendly and PDF

2013. január 16., szerda

Közösségi oldalak

Mostantól megtalálható vagyok a Facebook-on és a Google+-on is.
Így interaktívabb lesz a dolog: könnyebb megosztani a véleményed, tapasztalataid, örömöd, bánatod, feltöltheted receptjeidet és chatelhetünk.

Print Friendly and PDF

2013. január 14., hétfő

Céklás-mákos golyó

A recept nem paleo volt, néhány alapanyagot ki kellett cserélni.
Az eredeti recept:: http://muskatlibufe.blogspot.hu/2012/11/ceklas-makos-golyok.html
Paleos változat:

Hozzávalók:
4 db cékla + víz a megfőzéséhez
10 dkg darált mandula (a darálóm nem jól darál, darabos maradt)
10 dkg darált mák
5 dkg eritrit (vagy valamilyen paleo cukor)

A céklákat megpucoltam, megmostam, feldaraboltam, vízben megfőztem. Miután kihűlt aprítógépben összeaprítottam. Hozzáadtam a darált mandulát, darált mákot, eritritet, összekevertem és kis golyókat formáztam belőle. Finom. Mák-íze van.


Print Friendly and PDF

2013. január 12., szombat

Párolt lilakáposzta

Eddig még sohasem készítettem párolt lilakáposztát, sőt eddig nem is szerettem. De Karácsonykor vendégségben ettem (először félve mert a káposzta-féléktől fájni szokott a hasam,  szerencsére most nem volt gond, úgyhogy több étkezésnél is ez volt a köretem).
Most elkészítettem  magamnak.
Hozzávalók:
1 fej lilakáposzta
3 evőkanál zsír
1 evőkanál citromlé


A lilakáposztát megmostam, felaprítottam. Zsíron megpároltam (kb 45 perc), sóztam, citromlével ízesítettem. Annnyira finom!!!!

Print Friendly and PDF

2013. január 11., péntek

Csülök Pékné módra

Füstölt csülökből készítettem. Természetesen a burgonya ki lett cserélve egyéb zöldségekre és nem lett sörrel-borral meglocsolva, mint az eredeti recept szerint lenne. Lehet hogy új nevet kellene adni neki? :)

Hozzávalók:
1 füstölt csülök + víz a megfőzéséhez
1 kg sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 zellergumó
3 fej hagyma
1 fej fokhagyma
zsír
majoranna
őrölt feketebors


A csülköt megfőztem (kb 2 óra).
Főzéskor ízesíteni hagymával, fokhagymával, borssal, babérlevéllel -én nem tettem. A la natur csináltam.
Az utolsó 7-8 percben hozzáadtam a megpucolt, feldarabolt répákat és a zellergumót.
Kicsontoztam, feldaraboltam a csülköt. Megfűszereztem majorannával, összenyomott fokhagymával, borssal és kevés sóval. Az előfőzött zöldségeket egy tepsibe tettem, ráhalmoztam az negyedekre vágott hagymákat, a fokhagyma-gerezdeket és a befűszerezett füstölt csülök darabokat. Zsírral meglocsoltam és körülbelül 30 percet sütöttem.




Print Friendly and PDF

2013. január 8., kedd

Gombakrém

Itt találtam: http://muskatlibufe.blogspot.hu/2012/11/gombakrem.html
Egyszerű és nagyszerű.
Hozzávalók:
kb 30dkg gomba
1 vöröshagyma
2 evőkanál zsír

őrölt fekete bors

A felaprított hagymát megpirítjuk a zsíron, hozzáadjuk a megpucolt, felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk és körülbelül 10 perc alatt megpároljuk. Miután kihűlt összeturmixoljuk.

Print Friendly and PDF

2013. január 2., szerda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...