2013. április 27., szombat

Japán étterem

Egy nehéz hét után bizony jólesett a külföldön élő, rég nem látott barátokkal utó-Andrea napot ünnepelni. Mivel mindnyájan imádjuk a tengeri herkentyűket, japán étterembe mentünk Nyamm.

Fokhagymás kagyló

Tengeri alga saláta

Sült rákocskák




Print Friendly and PDF

2013. április 22., hétfő

Veszélyes kerékpározás

A barátaim vasárnap délutánra egy kis biciklizést szerveztek a Duna túloldali partján. Szombat délutánomat arra szántam hogy valami kerékpározható utat találjak ami városkánkból a Dunát átszelő hídig vezet, hogy megtervezhessem a másnapi utamat és csatlakozhassak hozzájuk. Sajnos nincs bicikli út a hídig, a főúton pedig tilos és életveszélyes tekerni - bár sokan ezt teszik. Én kis naív, gondoltam a Duna-parton, a gáton simán odakarikázok a hídhoz. Tévedtem. Egy ijesztő tábla fogadott a gáton. Engem meggyőzött. Újratervezés.


Végül is vonattal biciklistől (nem volt könnyű feltuszkolni a járgányt, de lefelé könnyen ment, éljen a gravitáció) beutaztam a fővárosba és onnan gurultunk ki a Lupa tóhoz és a Római partra.
Hazafelé a hídon jöttem, aztán meg árkon-bokron-sárban-porban, de legalább élve hazaértem, nem lőttek le és nem ütött el autó. A mai világban már ennek is örülni kell...


Print Friendly and PDF

2013. április 20., szombat

Csirke gulyásleves

Ugyanúgy készül mint a sertéshúsos vagy marhahúsos változat, csak ennél a zöldségeket a hússal együtt kezdjük főzni (hamar megfő a csirkehús is):
http://paleoandrea.blogspot.hu/2011/07/gulyasleves.html





Print Friendly and PDF

2013. április 18., csütörtök

Krémdezodor házilag

Rákattantam a bio, öko, természetes dolgokra. Ha már belülről, az élelmiszerekkel csupa jót juttatok a szervezetembe, akkor miért mérgezném kívülről? Sajnos a pénztárca határt szab a dolgoknak, de a szegény ember találékony és kreatív. Sok bonyolult és nehezen beszerezhető alapanyagokból álló recept kering a neten, én a legegyszerűbbet választottam. Itt találtam: http://erintesem.hu/kremdeo-hazilag/

Röviden:
Hozzávalók:
kb 0,5 dl kókuszzsír (vajat ír a reci, de ez volt otthon)
1 teáskanál hidegen sajtolt olaj (sárgabarackmag olajam volt otthon)
szódabikarbóna - annyi amennyit az olaj felvesz, lassan öntögesd és kevergesd, kb 2 evőkanálnyi
8 csepp illóolaj (mandarinos volt otthon)

Összekutyultam, tégelybe tettem, hűtőben megszilárdul és ott is tárolom.
Vattapamaccsal viszem fel a hónaljra. Jó sokáig elég lesz. A "profik" kiürült deo stiftes tartóba teszik, így könnyebben használható.

2 napot teszteltem, az időjárás és a napi programjaim a tesztnek kedveztek: napsütés, napon felforrósodott autó, közlekedési dugó, lótás-futás, határidős sűrgős munka okozta stressz, raktár-pakolás, cipekesés, elromlott zár, csöpögő radiátor és egyéb stressz-faktorok amelyek megizzasztják az embert.
Eredmény: illatos vagyok, mint a rózsaszál. :)

Print Friendly and PDF

2013. április 17., szerda

Candida-gyanú

Nem javul a szemem, még mindig rossz a látásom: közelre semmi, nulla, homály. Elmentem szemészetre, mindenféle géppel megvizsgáltak és szerintük tökéletes a szemem és a látásom. Na ja...
Tovább bújtam az internetet és arra bukkantam rá hogy a Candidával való fertőzöttség egyik tünete lehet a kettőslátás, homályos látás - ja és a diéta és mozgás ellenére fennálló makacs túlsúly. Vesztenivalóm nincs, teszek egy próbát,  úgy döntöttem szigorítom az étrendemet és kizárom azokat az élelmiszereket amelyek paleok ugyan, de a Candida diéta tilt. Elég zavarosak az információk a Candida diétáról, de megpróbálom kiszűrni a lényeget. Tehát mostantól semmi gyümölcs (savanyút szabad: ribizli, meggy, grapefruit), aszalt gyümi, avokádó, gomba, méz, sertéshús, marhahús. Drukkoljatok!  Vissza akarom kapni a látásom!!!

Print Friendly and PDF

2013. április 16., kedd

Vega Brassói

A húst cukkinire cseréltem, egyszerre főztem a paprikával, paradicsommal, fokhagymával. Természetesen a főzési idő is lerövidült (negyed óra). Minden egyéb a recept szerint:
http://paleoandrea.blogspot.hu/2012/01/brassoi-apropecsenye-anyukam-receptje.html



Print Friendly and PDF

2013. április 15., hétfő

Kókusztej

Kedvem szottyant egy kis finom, hideg italra.
Hozzávalók (0,5 l-hez):
8 dl víz
10 dkg kókuszreszelék
1 teáskanál méz

A kókuszreszeléket és a vizet lábasba tettem, felforraltam. Botmixerrel összeturmixoltam. Leszűrtem ( a megmaradt kókuszreszelék majd valamilyen süti alapanyaga lesz). Kevés mézzel édesítettem. Hűtőbe tettem.
Színre, állagra, ízre olyan mint a tehéntej. Még finomabb is és nem kaparja a torkom, mint az "igazi". Nem tudom mit hisztiznek akik azért nem térnek át a paleora, mert hiányozna a tej. Tessék kipróbálni!



Print Friendly and PDF

2013. április 14., vasárnap

Meggyes zselé-torta

Hozzávalók (18 cm-es tortához):

Tésztához:
15 dkg darált mandulabél
15 dkg datolya
2 evőkanál víz

Zselés gyümölcsös réteghez:
450 g magozott meggy (mirelit)
1 dl víz
3 evőkanál zselatin
néhány csepp folyékony édesítőszer

Tészta:A kimagozott datolyát 2 evőkanál vízzel robotgépben ledaráljuk. Hozzákeverjük a darált mandulát. A masszát belelapítgatjuk csatos tortaformába.

Teteje:
A mirelit meggyre lábasba tettem és körülbelül 5 percet főztem, folyékony édesítőszerrel ízesítettem.
Szűrőkanállal kiszedtem a meggyet és a tortaformába tettem a tészta-rétegre.
A megmaradt meggy-léhez hozzáöntöttem egy deciliter vizet, hozzáadtam a zselatint és forrásig melegítettem.
Miután kihűlt és elkezdett sűrűsödni, ráöntöttem a meggyes tésztára. Érdemes egy tányért rakni a torta-forma alá, mert kifolyhat egy kis lé. Hűtőbe rakjuk. Néhány órán belül teljesen megszilárdul, könnyen kiszedhető a csatos tortaformából és szeletelhető.





Print Friendly and PDF

2013. április 13., szombat

Paleo Pláza

Tegnap este egy barátnőmmel az egyik plázában futottunk össze egy kis pletyi-partira. A pláza egyik kávézójába ültünk be. Az étlapon csak fagylaltkelyhek voltak. Az esélytelenek nyugalmával megkérdeztem a pincért hogy van-e gyümölcs-saláta. És volt!!! Ráadásul nem cukros konzervekből, hanem friss gyümölcsökből készítették: alma, eper, sárgadinnye, ananász, szőlő, karambola (csillaggyümölcs). Gyönyörű kompozíció és finom.


10 óra munka és péntek délutáni közlekedési dugó után kicsit gyűrötten.




Print Friendly and PDF

2013. április 10., szerda

Tavasz-váró

Lehangoló hogy áprilisban is még zord az időjárás, ugyanúgy sapka-sál-kesztyű-bundás kapucnis kabát szerelésben kell futni reggelente, mint februárban. Térdig sár, csöpögő eső és csupasz fák... Zöld lombokat, virágokat, madárcsicsergést akarok!!!


Print Friendly and PDF

2013. április 7., vasárnap

Hagymás tört zeller

Hozzávalók (kb. 3 adag):
1 közepes zellergumó (+ víz a megfőzéséhez)
2 közepes vöröshagyma
3 evőkanál zsír


A zellergumót megpucoltam, megmostam és darabokra vágtam. Enyhén sós vízben puhára főztem. Leszűrtem és villával összetörtem. A megpucolt, megmosott, feldarabolt hagymákat zsíron megpirítottam. Hozzáadtam a tört zellerhez, megsóztam és jól összekevertem. Finom. Olyan , mint a hagymás tört burgonya.




Print Friendly and PDF

2013. április 3., szerda

Fűszernövény "kertem"

Nagyon ügyetlen kertész vagyok, nem sok sikerélményem szokott lenni e téren, de nem adom fel. Idén is elkezdtem az ültetgetést: metélőpetrezselymet, majorannát és oregánót vetettem el. Minden kikelt, remélem meg is maradnak. A petrezselyem a legszebb.




Print Friendly and PDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...