2015. január 19., hétfő

Paleo Sushi (Maki)


Rengeteg paleo sushi recept található az interneten. Az alábbi oldalakról merítettem ihletet:
http://www.paleoflip.com/super-easy-paleo-sushi-recipe/
http://jaybirdblog.com/paleo-sushi-rolls-whole30-friendly/

A sushinak azt a variációját, amikor szárított tengeri algába tekerik a rizst, zöldségeket, halakat, rákokat "maki"-nak nevezik. Nagyon könnyű elkészíteni. Rák/hal nélkül is finom és akkor vegetáriánusok, vegánok is fogyaszthatják.

Ahogy én készítettem:
Hozzávalók (18 db):
3 db nori lap (szárított tengeri alga lap, 20 x 20cm)
fél fej kis karfiol (kb 20 dkg)
20 dkg surimi (halhúsból készített rák-utánzat)
1 avokádó
1 közepes sárgarépa
1 picuri cékla
víz
2 evőkanál olivaolaj


Rákot szerettem volna venni, de mint otthon kiderült surimit vettem, ami halhúsból készült rák alakúra formázott készítmény. Hogy mit tartalmaz a halhúson kívül az nem derült ki, mert csak lengyelül volt rajta.  Mindenesetre finom volt.

Elkészítés:
A,Karfiolrizst készítettem:
A karfiolt késsel kis darabokra vágtam (robotgépben is lehet aprítani), egy serpenyőben olivaolajon megpároltam és mielőtt pirulni kezdett volna felöntöttem kb 2 dl vízzel, enyhén sóztam. Addig főztem, amíg el nem főtte a levét.
B, Töltelékek előkészítése:
A sárgarépát megmostam, megpucoltam, csíkokra vágtam és enyhén sós vízben puhára főztem.
A célkát is megmostam, megpucoltam, csíkokra vágtam és enyhén sós vízben puhára főztem
Külön lábasban készítettem, mert nem akartam, hogy a cékla összeszínezze a répát.
Az avokádót kimagoztam, megpucoltam és csíkokra vágtam
A surimit (rák-utánzatot) is vékonyabb csíkokra vágtam.
C, Tekercs készítése:
Egy alga lapot bambuszrolóra vagy konyharuhára terítünk. (Hihetetlen, de volt bambuszrolóm otthon. :)  ). Egy picit bevizezzük az algalapot (például kenőtollal), ráhelyezzük egy csíkban a karfiolrizst, rá a zöldségeket, rákot tetszés szerint. A bambuszroló/konyharuha segítségével szorosa feltekerjük, és megint kicsit bevizezve az algalapot tömörítjük.
D, Szeletelés:
Számomra ez bizonyult a legnehezebbnek. Egy jó éles kés kell hozzá. A tekercset (20cm-est) 6 részre vágjuk és kész is.

Nagyon jól néz ki, nagyon finom és ha az alapanyagok árát arányosan lebontjuk sushi darabra egyáltalán nem drága. Tovább csökkenthetjük a költségeket ha rák nélküli változatot készítünk.





Print Friendly and PDF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...