Ezen az oldalon több hasznos információt írok le:
1. Milyen nem paleolit alapanyag/élelmiszer helyett milyen paleolitot használok. Így tulajdonképpen minden (majdnem minden) ételt ugyanúgy el lehet készíteni.Van még sok alternatíva, de igyekszem csak azokat leírni amelyeket már próbáltam.
Cukor helyett (süteménybe, kávéba) :
- méz
- Xilit (nyírfacukor) - óvatosan mert nagy mennyiségben
hasmenést okoz
- édesítőszer
- eritrit: ez szuper
Tejszín és tejföl helyett:
- zabtej
- zabtejszín
- mandulatej
- kókusztej
- máktej
- kesudiótej
Ezeket bioboltban megvásárolhatod, vagy otthon is könnyedén elkészítheted, ezzel sok-sok pénzt megspórolva.
* Sajnos teljesen tiltólistásak lettek. Frissítve 2013.11.06.
Tej helyett (sütibe, kávéba, zabkásához) :
- kókusztej
- mandulatej
- kesudiótej
- máktej
Napraforgóolaj helyett:
- olivaolaj
- zsír (lehetőleg házi, mert a bolti általában tejet tartalmaz)
Margarin helyett:
- vaj
- zsír
2. Mi micsoda? Honnan szerzem be?
Zabtej: zabból/zabpehelyből és vízből készített, fehér, tej-szerű
folyadék amelyet otthon is elkészíthetsz egyszerűen és olcsón.
Levesek, főzelékek sűrítésére használjuk.
Bioboltban is megvásárolható drágán.
Zabtejszín: zabból/zabpehelyből és vízből készített, fehér, sűrű
folyadék amelyet otthon is elkészíthetsz egyszerűen és olcsón.
Bioboltban is beszerezhető drágán.
Levesek, főzelékek sűrítésére használjuk
Zabliszt: Őrölt zab/zabpehely. Otthon is darálhatod zabpehelyből de bioboltban
is kapható.
Zabpehely: fél kilós kiszerelésben kapható a L*dl-ben 199,-Ft-ért
és a Sp*r-ban 189,-ft-ért. Most találtam egy klassz weboldalt rengeteg recepttel:
http://www.zabpehely.lap.hu/ Ne felejtsd el paleosítani a recepteket!
* Tiltólistás lett. Frissítve 2013.11.07.
Mandulaliszt: darált mandula. Én az A*di-ban vagy L*dl-ben szoktam venni. Drága mulatság és időnként hiánycikk.
Mandulatej: Mandulából és vízből készített tej-szerű folyadék. Otthon elkészíthető.
Tejként használható: süteménybe, zabkásához, kávéba, kakaóhoz, önmagában tejként inni.
Szezámmag liszt: darált szezámmag. Otthon darálom. A szezámmagot a Tesc*-ban, CB*-ban veszem.
Lenmagliszt: darált lenmag. Otthon darálom. A lenmagot a Tesc*-ban, CB*-ban veszem.
Kókuszliszt: bioboltból. Elég drága, de általában kis mennyiség kell a receptekbe, így sokáig elég.
Gesztenyeliszt: bioboltból. Elég drága, de általában kis mennyiség kell a receptekbe, így sokáig elég.
3. Mi az ami paleos (glutén-mentes, laktóz-mentes, keményítő-mentes és cukormentes)
de fogyasztását mégis célszerű csökkenteni, elhagyni?
Paradicsom: lektin-tartalma miatt
Padlizsán: lektin-tartalma miatt
Zab: Magas a GI-je (Glikémiás Indexe), azaz gyorsan felszívódó szénhidrát és hízlal
Sajt: Hízlal
Méz: Gyorsan felszívódó szénhidrát, hízlal
4. Mi az ami paleos de rosszul vagyok tőle, nagyon görcsöl a hasam, tehát azt ajánlom kis mennyiségben próbáld ki hogy kiderüljön a Te gyomrod bírja-e. Így megspórolhatsz egy csomó kellemetlen, fájdalmas órát.
kelkáposzta
káposzta
savanyú káposzta
ecet
savanyúságok
xilit, azaz nyírfacukor
1 év paleózás után:
kelbimbó
karfiol
JÓ HÍR: 2 év paleo után már nem fáj és görcsöl ezektől a hasam. HURRÁÁÁÁ!!!!!