Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék
3 tojás
2 citrom
5 evőkanál méz
2 késhegynyi szódabikarbóna
A citromokat egészben vízben megfőztem. Feldaraboltam hogy kiszedjem a magokat és összeturmixoltam.
A hozzávalókat összekevertem egy tálban, szilikonos tortaformába raktam a masszát és körülbelül 15-20 percet sütöttem.
A mézet helyettesíthetem xylittel? Vagy csak a sűrűbb állag miatt használtál mézet?
VálaszTörlésKöszönöm előre is!
Nelli
Kedves Nelli!
VálaszTörlésNyugodtan helyettesítheted a mézet xylittel. Én azért használok mézet mert egyszer nagyon-nagyon rosszul lettem (1 napot a WC-n töltöttem)a xyllittől. Ki szeretném próbálni más gyártól xyllitjét hátha az nem okoz nálam gondot, de még gyűjtöm a bátorságot...
Üdv,
Andrea
Kedves Andrea!
VálaszTörlésKöszönöm!Ha ennyire meghajt a xylit, javaslom neked az eritritet. Egy kis kivonat:
"Az eritrit teljes mértékben felszívódik a vékonybélben. A vastagbélbe csak egyszeri nagy mennyiség (több mint 80 gramm) fogyasztása esetén jut, ezért a többi cukoralkoholtól eltérően laxatív, hashajtó hatása gyakorlatilag nincs. Metabolitjai a vesén keresztül választódnak ki, a vizelettel ürülnek, de 90%-ban változatlanul hagyja el a testet.
Az eritriol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritriolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.
Az eritriol emésztési toleranciája magas: 2-3-szor jobb mint a xilité, a laktité, a maltité, és az isomalátáé, 3-4-szer jobb mint a szorbité és a mannité."
Forrás: www.cukorhelyett.hu
Üdv:
Nelli
Kedves Nelli!
TörlésKöszönöm a részletes leírást. Már meg is néztem a cukorhelyett.hu weblapot. Nagyon szimpatikus ez az eritriol, sőt még kókuszzsírt is lehet onnan rendelni amit már egy ideje tervezek.
Andrea
Szia, múlt héten vettem citromos, kokuszos paleolit muffint. Nagyon hasonló összetevőkből, mint ez a recept. Megpróbálom....mennyi ideig kell főzni a citromokat? (ilyet még nem is hallottam). Illetve más folyadék nem kell bele? a vett muffinnál még kokusztejet is raktak bele, lehet kevesebb volt a tojás?
VálaszTörlésKedves Krixta!
VálaszTörlésKörülbelül 15 percig főztem a citromokat. Nem tettem bele más folyadékot, a citrom, a méz és a tojás elégnek bizonyult. A nyers tészta morzsás állagú, jól bele kell tömködni a sütőformába, de a kész süteménynek normál az állaga, nem morzsálódott.
Majd írd meg kérlek hogy sikerült.
Andrea
A citrom héjával mit csináltál? Rajta hagytad és úgy turmixoltad össze?
VálaszTörlésIgen, rajta hagytam és úgy turmixoltam.
TörlésÉn is úgy csináltam, de olyan keserű volt, hogy nem lehetett megenni, ment a kukába...
VálaszTörlésOhh. Sajnálom.
VálaszTörlésAkkor az a biztos ha a külső, sárga héját belereszeled a tésztába, a héj alatti fehérrészt lehámozod/vágod és kidobod (ez a keserű) és a gyümölcs húsát belerakod a tésztába.Remélem így nem lesz keserű.
Kipróbáltam az eritriolt. Nagyon klassz: nem fáj tőle a hasam, semmiféle kellemetlen mellékhatása nincs. Szuper!
VálaszTörlésTegnap elkészítettem, ezt a receptet, isteni finom lett. Én csak egy kis darab citromhéjat turmixoltam bele.
VálaszTörlésZsuzsa
Örülök hogy jól sikerült. :)
TörlésSzia!
VálaszTörlésNagyon keseru lett a hej miatt...Ki kell dobnunk!
Szia!
TörlésSajnálom. Annyira idegesítő ha ételt kell kidobni!
Lehet-hogy citrom-függő a dolog. Arra is gondoltam hogy hátha azoktól a szerektől ilyen keserű sok helyen a citrom amelyekkel exportáláshoz a felületét kezelik.
Ezek szerint az a biztos ha csak a húsát turmixoljuk bele, esetleg egy kevés héjat (a sárga részt) reszelünk hozzá.
Üdv,
Andrea