2013. október 10., csütörtök

Homoktövis

A helyi zöldségesben valami fura rikító-narancssárga bogyók voltak kis dobozkákba csomagolva. Az eladó néni kivételesen nem volt morcos hangulatban -még köszönt is - és kérdésemre elmondta hogy ez homoktövis, nagyszerű immunerősítő és C-vitamin tartalma többszöröse a citroménak. Vettem egy dobozkával. És milyen jól tettem!!! Utánanéztem az interneten és ez egy csoda-növény:

A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő - javítja az általános egészségi állapotot.
Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
C-vitamin tartalma, a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese, ideális megfázások kezelésénél.

Azt is olvastam, hogy csökkenti a röntgen- és rádióaktív-sugárzás okozta károsodásokat. Mivel 11 hónapon belül 6x voltam sugarazva (2 tüdőszűrés, 2 CT, 2 panorámaröntgen), csoda hogy nem világítok a sötétben, jól jön egy kis sugár-semlegesítés. :)

Ezeket az infokat találtam róla, le vagyon nyűgözve:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Homokt%C3%B6vis
http://www.biobumm.hu/eszem-iszom/413-homoktovis-a-szupernoveny
http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/homoktovis-vitamin-egeszseg/2077/
http://kapanyel.blog.hu/2011/05/30/homoktovis_2

Ismeri, kóstolta, használja valamelyikőtök ezt a bogyót? Örülök, hogy rátaláltam.




Print Friendly and PDF

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...