Üdvözöllek a Blogomon!
Ebben a blogban a paleolit (glutén-, keményítő-, laktóz- és cukor-mentes) táplálkozásommal kapcsolatos tapasztalataimat, élményeimet és receptjeimet szeretném megosztani.
Szia Andrea! Csak most kezdtem el belenezni a paleo-etrendbe, es ertelmezesem szerint semmilyen gabonafelet (tehat zabot sem)szabadna enni. Te mit tudsz, gondolsz errol? Koszonom!
Szia! A zabról megoszlanak a vélemények. Glutén-mentes, viszont a többi paleo alapanyaghoz képest magas a kalória-tartalma és a GI-je és most olvastam hogy olyan anyagokat is tartalmaz, ami áteresztővé teszik a bélfalat. Szóval legjobb elhagyni. Én ritkán és kevest fogyasztok belőle. Találtam egy jó kis összefoglalót a zabról: http://bolthely.hu/paleoshop/GY_F_K_ Bemásolom ide: " Akkor most fogyasszunk zabpelyhet vagy ne?
A szigorú paleolit táplálkozás kizárja a zab fogyasztást mert a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek áteresztővé tehetik a bélfalat. Ezért autoimmun betegségben szenvedőknek nem ajánlott. Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy "megengedő"-e önmagával szemben vagy a szigorú paleolit étrendet kívánja követni. A zab nem tartalmaz glutént viszont elég magas a kalóriatartalma. 100 gramm zabpehelyben 375 kcal és 64 g szénhidrát van. A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Azonban az ízesített zabpelyhekkel és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, ezek gyakran tartalmaznak cukrot és egyéb adalékanyagokat amik ezt befolyásolhatják. Mind emellett azonban:
- gazdag B vitaminban és E vitaminban ; - vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne; - növény létére nagy a fehérjetartalma; - regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert; - ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál; - ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén; - gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket; - természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni; - a rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak;. - teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni.
Forrás: Internet; Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei; "
Remélem segített válaszom. Jó paleózást kívánok! Andrea
Szia Andrea! Csak most kezdtem el belenezni a paleo-etrendbe, es ertelmezesem szerint semmilyen gabonafelet (tehat zabot sem)szabadna enni. Te mit tudsz, gondolsz errol? Koszonom!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésA zabról megoszlanak a vélemények. Glutén-mentes, viszont a többi paleo alapanyaghoz képest magas a kalória-tartalma és a GI-je és most olvastam hogy olyan anyagokat is tartalmaz, ami áteresztővé teszik a bélfalat. Szóval legjobb elhagyni. Én ritkán és kevest fogyasztok belőle.
Találtam egy jó kis összefoglalót a zabról:
http://bolthely.hu/paleoshop/GY_F_K_
Bemásolom ide:
"
Akkor most fogyasszunk zabpelyhet vagy ne?
A szigorú paleolit táplálkozás kizárja a zab fogyasztást mert a zab avenakozidokat tartalmaz amelyek áteresztővé tehetik a bélfalat.
Ezért autoimmun betegségben szenvedőknek nem ajánlott.
Mindenkinek egyénileg kell mérlegelnie, hogy "megengedő"-e önmagával szemben vagy a szigorú paleolit étrendet kívánja követni.
A zab nem tartalmaz glutént viszont elég magas a kalóriatartalma. 100 gramm zabpehelyben 375 kcal és 64 g szénhidrát van.
A főtt zabpehely alacsonyabb GI-vel rendelkezik, mint a nyers, mivel a főzés felszabadítja a vízoldékony rostokat. Ezek a rostok lehetővé teszik, hogy a glukóz csak lassan jusson a véráramba. Azonban az ízesített zabpelyhekkel és egyéb reggelinek árusított gabonapehely készítményekkel vigyázni kell, ezek gyakran tartalmaznak cukrot és egyéb adalékanyagokat amik ezt befolyásolhatják.
Mind emellett azonban:
- gazdag B vitaminban és E vitaminban ;
- vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is található benne;
- növény létére nagy a fehérjetartalma;
- regenerálja az idegeket, élénkíti, táplálja az egész idegrendszert;
- ajánlott a fogyasztása bőr és emésztési panaszoknál;
- ajánlott továbbá kimerültség és fokozott stressz esetén;
- gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, nyugtatja a gyomrot, beleket;
- természetes lúgosító hatásával a szervezet savasodását képes megkötni, megszüntetni;
- a rák megelőzését is elősegíti. Oldhatatlan rostjai ugyanis csökkentik egyes savak toxicitását. Emellett a benne lévő fitokemikáliák is rákmegelőző hatással bírnak;.
- teltségérzetet okoz. Akik reggel zabpelyhet esznek, kevésbé hajlamosan ebéd előtt nassolni.
Forrás: Internet; Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás és korunk betegségei; "
Remélem segített válaszom.
Jó paleózást kívánok!
Andrea