2013. március 14., csütörtök

Jód-hiány

Jód-hiányt diagnosztizáltam magamon.
Minden a látásommal kezdődött: körülbelül fél éve vettem észre hogy közelre homályosan látok Nagyon megijedtem. Számítógépen dolgozom, meg voltam győződve arról hogy a sok monitor előtt üldögélés rontotta el a szememet. Meg hát a kor... Meg ugye a családban mindenki szemüveges...
Elmentem egy neves optikába, megvizsgáltak (különböző lencséken keresztül kellett a betűs táblát olvasnom -ez volt a vizsgálat...) szemüveget készítettek nekem. Itt vége is lenne a történetnek...
Csakhogy eltelt pár hónap és már szemüveggel sem láttam közelre. Alig. Nagyon ijesztő volt.
És egyszer csak feltűnt valami: egyik nap jobban láttam, másik nap nem. Még ekkor is arra gyanakodtam hogy biztos pihentebb a szemem, máskor meg nem. De mikor hétvégéken végig pihentettem (semmi számítógép, semmi TV) és hétfőn reggel 8-kor egy betűt sem látok a monitoromon, ez elgondolkoztatott.
Visszhangzott a fejemben a sok mondat amit a paleo elkezdésekor szajkózott mindenki: vitamin-hiányod lesz, hiánybetegséged lesz, stb. De mi lehet az a hiány? A táplálkozással minden vitamint beviszek. Elkezdtem utánaolvasni: fórumok, magyar és külföldi paleos és orvosi weboldalak.
És egyszer csak összeállt a kép, több külföldi paleos oldal is megemlíti hogy sok paleolit táplálkozás szerint étkezőnél az első év körül megáll a fogyás. A tünetek stimmelnek:
- homályos látás, kettős-látás
- töredező körmök
- sikertelen fogyás (már többször leírtam hogy kezdetben sokat leadtam, de a 2. évben megállt a fogyás).
Minden egy dologra mutatott: JÓD-HIÁNY!!!
És tényleg!!!: Semmivel sem viszek be jódot a szervezetembe: nem jódozott sót használok (ki akartam küszöbölni a káliumot, ami nem jó a szívnek és himalája sót használok), tengeri halat és herkentyűt pedig nagyon ritkán fogyasztok. Patikában vettem jódos készítményt és néhány napja elkezdtem szedni. (Vigyázat!!! A túlzott jódbevitel is ártalmas és egyes betegségeknél tilos!!! Mindenképpen konzultálj orvossal ha jód-hiányra gyanakszol!) Remélem megtaláltam a megoldást és hamarosan újra a régi lesz a látásom. Nagyon örülnék ha a kilók is újra mennének tovább lefelé.

Jód-hiánnyal kapcsolatos infók:
http://medizona.hu/test_es_lelek/20080911_pajzsmirigy_hormonok_anyagcsere_elhizas.aspx
https://www.marksdailyapple.com/5-common-nutrient-deficiencies-and-what-to-do-about-them/
http://www.marksdailyapple.com/iodine-deficiency/#axzz2NcwgMHNy
http://www.jackkruse.com/what-are-the-top-ten-paleo-supplements/
http://freetheanimal.com/2010/01/the-hidden-benefit-of-the-sad-iodine.html
http://skinverse.com/the-ocular-diaries-how-i-improved-my-vision-naturally-by-using-progressively-weaker-glasses-part-1.html


Print Friendly and PDF

5 megjegyzés:

  1. ... lehet, hogy páromnak is jódhiánya van?... Hm...

    VálaszTörlés
  2. Érdemes utánajárni. Még egymillió tünete lehet a jódhiánynak, többek között ízületi fájdalmak, végtagzsibbadás, székrekedés, fáradtság, bőr-szárazság, hajhullás, stb, stb.,stb.

    Én egy hete szedek jódot és már érzékelek valamicske javulást a látásomon, a körmöm pedig ezalatt a kis idő alatt is annyit erősödött hogy például tegnap véletlenül megkarmoltam a kezemet - máskor a körmöm visszahajlott volna és egy nagy darab letörött volna belőle, de most nem - és jó nagy vérző seb lett rajta. Morbid, hogy így derült ki a köröm erősödése, de örültem ennek a fejleménynek.

    VálaszTörlés
  3. A látásom sajnos nem javult, de a körmöm szép és erős lett. :)

    VálaszTörlés
  4. Hashimoto Thyeroditisz, autóimmun pajzsmirigy alulműködés okozta minden problémám.

    VálaszTörlés
  5. Mithocondrialis encephalomyopathia-val diagnosztizáltak.
    Elég nehéz megfogalmazni mi is ez, még én is csak ismerkedem vele: A sejtjeimbe nem jut energia, a mitocondriumokban nem keletkezik ATP, a bevitt táplálék nem alakul energiává. Öröklött.
    Ez a betegség kezdte tönkretenni a pajzsmirigyemet, szemeimet, izmaimat és még ki tudja mit.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...