2013. május 3., péntek

Up-to-date = Aktualizálás

Folyamatosan hömpölyög az információ, hogy milyen élelmiszerek tartoznak a paleolit élelmiszerek közé.
Régebben (kicsivel több, mint 2 éve mikor kezdtem) a zab és a kemény sajtok kompromisszumként elfogadottak voltak, most már a teljesebb információnak köszönhetően azonban tiltólistásak (a zab nagyrészt glutén-szennyezett és lektint tartalmaz, a sajtokban hormonok lehetnek). Ugyanez a helyzet a padlizsánnal (lektin) és  túlzott gyümölcs-fogyasztással (gyümölcs-cukor).
Nem törlöm ki a régi sajtos, zabos, padlizsános, gyümölcsös recepteket blogomról hátha segítenek az "újaknak" a kezdetekben, de a jövőben már nem közlök recepteket ezekkel az alapanyagokkal (az autoimmun betegségekkel küzdő olvasóim eddig is megköveztek értük :)  ).
Nehéz 100%-osan glutén-, laktóz-, cukor-, keményítő-, lektin- , tartósítószer-, adalékanyag-mentesen táplálkozni mert nem mindig világos, hogy milyen élelmiszer, zöldség, hús honnan származik és mi van benne.
De mindig megnyugszom, hogy mégiscsak jól csinálok valamit, amikor körülöttem majdnem mindenki (sokkal-sokkal jobb anyagi helyzettel és feleannyi munkaidővel) depis, fáradt, panaszkodik, én pedig tele vagyok tervekkel, programokkal, energiával.
Azért még összeszorul a szívem amikor a boltban előttem álló család nagybevásárlása során egyetlen (!) olyan dolgot sem vesz amit én is nyugodt szívvel elfogyasztanék. Vajon eljön az az idő amikor hidegen hagynak az ilyen dolgok?

Print Friendly and PDF

2 megjegyzés:

  1. Nem. Sosem jön el. Pillanatnyilag Amerikában vagyok és itt pedig a készétel - értsd: csak mikrózni kell már és mehet az asztalra (tészta, rizs és akár ezek kombinációja is), korszak van. Magasra pakolt kocsikkal furikáznak. Persze megy melléjük a chipsz és a gabonapehely, valamint a csokira és az ízes joghurt. Minden gallon vagy pound számra. Brutális. Én pedig az organikus zöldséges között matatok. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. USA? Klassz! Főzz és ossz meg valami különlegeset!!! Példul imádtam ott a waterchestnut-ot (vizigesztenye vagy micsoda), cilatros salsát (asszem a cilantro az koriander amit nálunk sohasem kapni), okrát és a sok-sok tengeri herkentyűt.
      Már sajnos itthon is az megy amit írsz (chips-, süti-, csoki-, jégkrém-hegyek). De mi már jó úton járunk! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...