2014. április 15., kedd

Hashimoto Thyreoditis

Végre-végre-végre megvan a diagnózis: Hashimoto thyreoditis. Ez egy autoimmun pajzsmirigy gyulladás, amely pajzsmirigy alulműködést okoz.
Egy kis leírás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hashimoto-thyreoiditis
Gondolom említenem sem kell, hogy az ÖSSZES pajzsmiriggyel kapcsolatos laborvizsgálatot és orvost magánúton, önköltségen kellett megoldani, ugyanis az SZTK-s endokrinológus nem találta indokoltnak a pajzsmirigy vizsgálatát (a TSH-m normál tartományba esett).
Szép és jó lenne a történet ha a diagnózis felállításakor esetleg valamilyen kezelést kaptam volna, de a méregdrága endokrinológus közölte hogy menjek vissza 3 hónap múlva és ha tovább romlanak a vérvételi eredmények akkor kezdünk el kezelést. (Ekkor már másfél hónapja ágyban fekvő beteg voltam. Egyszerűen nem értem hogy az orvosok miért nem néznek át az asztal túloldalán lévő félájult betegre...) Majd 3 nap múlva emailt írt hogy végül is elkezdhetjük a pajzsmirigyhormon-gyógyszert  - azt amely egy vérvételi eredmény szerint nem hasznosul a szervezetemben. Köszi, nem.

Egy szó mint száz, szerencsére hozzájutottam a MEGFELELŐ pajzsmirigyhormon gyógyszerhez és LÁSS CSODÁT jól vagyok: erőm visszatért, tudok gyalogolni, hosszú ideig állni, memóriám, koncentráció-képességem a régi. A szemem még nem mutat javulást, de gondolom idő kell hozzá.

Mint autoimmun beteg, hogy ezennel áttérek az autoimmun paleo táplálkozásra. Elég szigorú (nem, nemcsak no paradicsom és no padlizsán...), de mindent megteszek hogy a lehető legjobban legyek.




Print Friendly and PDF

10 megjegyzés:

  1. Nekem is van Hashimotóm az inzulinrezisztencia mellett, de nálam meg azt derült ki most, hogy ezek mind a mellékvesém problémájának a következményei, ezért volt hatástalan minden kezelés és diéta az elmúlt három évben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sorstárs! :)
      Igen, sajnos a Hashimoto együtt jár a mellékvese problémákkal és szénhidrát-anyagcsere problémákkal (mint pl az inzulinrezisztencia). Ráadásul Magyarországon nincs orvos aki átlátná ezeket. Sokaknak a gyógyszere sincs jól beállítva vagy nem is a megfelelőt kapják!
      Remélem sikerül megtalálnod a legmegfelelőbb kezelést!

      Üdv,Andi



      Törlés
  2. Örülök, hogy kiderült mi a baj... és kívánok neked sok sok erőt és kitartást a gyógyuláshoz vezető úton! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszi a jókívánságokat.
      Én is örülök hogy kiderült, mert így kordában lehet tartani, tünetmentessé lehet tenni.
      Happy Easter! :)

      Üdv,

      Andi

      Törlés
  3. Szia Andi!!! De jó hogy végre van diagnózis,sajnálom hogy kiderült hogy tényleg betegség van a háttérben,de reméljük ezek után csak jókat írsz majd!!!!Gyors gyógyulást és kitartást kívánok én is!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Jólesett hogy mindig érdeklődtél az állapotomról és drukkoltál. Sajnos ez nem mindenkiről mondható el, van olyan "barátnő" aki megsértődött hogy nem mentem el síelni. Az emberek nagy része egyszerűen nem értette hogy mennyire letepert ez a betegség...
      Szerencsére már teljesen jól vagyok. Lassan elkezdek sportolgatni is és egyfolytában gyűjtöm az információkat hogyan tudom a lehető legjobb szinten tartani az egészségemet (autoimmun paleo diéta, táplálékkiegészítők).Még mindig alig térek magamhoz hogy az orvosok mennyire NULLÁK szakmailag és mennyire nem érdeklik a betegek sorsa.
      De nem érek rá hülyékkel foglalkozni és bosszankodni. Előre tekintek. Gyógyulok. Végre gyalogolok, látok, vezetek. :)

      Törlés
  4. Azt hiszem, én megtaláltam végre a hozzáértő orvost, napja voltam nála. Kiderült, hogy egy enyhe hashimotóm van, de az IR, ami igazából nem is létezik, a PCOS, amivel három évig kezeltek, mellékvese enzimhiány következménye, ami genetikai betegség. Megkaptam rá a gyógyszert és állítólag nincs is már értelme diétáznom, de nem rontom el, amit ilyen jól megszoktam már: alacsonyabb CH, gluténmentesség, csak kemény sajt, paleo alapanyagok. Remélem, hogy mind rendbejövünk!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Rengeteget olvastam a Hashimotóról: a Hashimoto együtt jár szénhidrátanyagcsere problémákkal (vércukor, inzulin), mellékvese fáradtsággal és sokaknál okoz PCOS-t. Örülök hogy találtál olyan orvost aki ezt átlátja. Még nem hallottam olyan orvosról az országban aki ért ehhez és érdekli a beteg sorsa. Megkérdezhetem kinél voltál és milyen gyógyszereket szedsz? (ha nem szeretnéd itt megosztani akkor ide írhatsz: paleoandrea@hotmail.com) A gluténmentesség nagyon fontos, sőt sokkal szigorúbb diétát javasolnak a Hashimotósoknak: ez az autoimmun paleo (csináltam ennek egy menüpontot).
      Én is remélem hogy a lehető legjobban leszünk!!! Kitartás! :)

      Törlés
    2. Leírom ide. Én Romániában lakom és itt voltam orvosnál. Előtt sok másnál jártam, endokrinológusnál is, de mindenki a PCOS-re volt ráállva, hogy azt mi okozza, azzal nem foglalkoztak. Nekem gyanús volt, hogy az én életmódom mellett hogy alakulhatott ki ez a CH anyagcserezavar, mír mások milliószor egészségtelenebbül élnek, mégis kutya bajuk. Nagyjából én nyomoztam ki, hogy mi lehet a bajom. Most a mellékvesémre 0,5-ös Dexamethazont, a pajzsmirigyemre 50-es Euthyroxot szedek, emellett D-vitamin cseppet. A Metformint és az Utrogestant szép lassal elhagyhatom a következő hónapokban. A gluténmentességet már 8 hónapja tartom.

      Törlés
    3. Ügyes vagy hogy kinyomoztad mi a bajod. Nézettél reverz T3-at? Lehet hogy a pajzsmirigyhormon-gyógyszered sem megfelelő. Ha nem javulnak a tüneteid akkor érdemes ezt is megnézetni laborban. Drukkolok hogy mihamarabb javuljon az állapotod!

      Üdv,
      Andi

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...