2011. február 25., péntek

Paleo-kenyér

Paleolit kenyereim mindig remekül sikerülnek, pedig nem vagyok a sütés nagymestere. Ízre eléggé hasonlítanak a normál fehér kenyérre (pedig természetesen paleo alapanyagokból vannak, mint például mandula, szezámmag, lenmag, stb). A minap meg is kínáltam néhány ismerőst és nagy döbbenten azt mondták, hogy "hűű, ennek kenyér-íze van". :)
Mindig is nagy kenyérimádó voltam, de most, mióta paleózom, 'elfelejtek' kenyetet enni. Megsütöm vasárnap és azt veszem észre hogy már csütörtök van és még meg sem szeltem a kenyeret. Hihetetlen hogy mennyit változik az ember szervezete és agya. A kenyér egyébként sokáig eláll és ugyanolyan friss és finom még egy hét múlva is.
Íme a recept:
Paleo Kenyér
Hozzávalók:
10dkg szezámliszt (darált szezámmag)
10 dkg lenmagliszt (darált lenmag)
2 tojás
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 dl víz
1 késhegynyi őrölt kömény
1 csipet só
2 evőkanál olivaolaj

A száraz anyagokat egy tálban összekeverem, hozzáadom a tojást, olivaolajat és vizet, fakanállal összekeverem. Egy eléggé híg masszát kapunk. Kenyérformába öntöm (ha fém a kenyérforma, sütőpapírt rakok bele, ha szilikonos, akkor egyből mehet bele a tészta).
Előmelegített sütőben kb 20 perc alatt kész, amikor a teteje picit megreped.
A liszteket bátran lehet variálni: kókuszliszt, mandulaliszt, stb is mehet bele.

Print Friendly and PDF

48 megjegyzés:

  1. 200 C fokon szoktam sütni. Majd írd meg hogy sikerült. :) Én is ma sütök - hónapok óra először - mert kenu-túrára megyek és a kenuban, a vizen csak a szendvics kivitelezhető.

    VálaszTörlés
  2. Lenne egy kérdésem, én próbáltam megcsinálni ezt a kenyeret, de sajnos már ott megakadtam, hogy híg masszát kapjak! Nem kevés az az egy dl víz? Vagy mit ronthattam el? 10 dkg lenmaglisztet és 10 dkg mandulalisztet tettem bele. De nekem szinte morzsás volt a tészta, nem volt abszolút híg!!! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Biztos nem rontottál el semmit: lehet hogy több víz is mehet a tésztába.
      Ha állni hagyod a masszát (illetve azidő alatt míg kevered, hozzáadod az alapanyagokat) akkor még több vizet vesz fel a lenmag szóval ez a része változó. Óvatosan adagold a vizet (ha kell akkor többet mint 1 dl) és keverd közben a tésztát és látod majd ha jó az állaga (sűrű folyós).
      Mi lett végülis a morzsás tésztából? Kisütötted? Jó lett?

      Üdv,

      Andrea

      Törlés
    2. Sajnos nem lett semmi, mert kívül száraz lett nagyon, belül pedig nyers. És már több mint 2 dl vizet raktam bele, de még úgysem volt sűrű folyós, hanem egy nagy massza. Vagy az lehetett a baj, hogy a tojást csak belekevertem és nem külön felvertem és utána adagoltam hozzá a lisztet és a többi hozzávalót???
      Üdv: Hajni

      Törlés
    3. Szia!

      Hűű. Ez tényleg furcsa. Én pont tegnap készítettem kenyeret (volt egy kis vajam és megkívántam a vajas-kenyeret). Azt zabliszttel, lenmagliszttel és mandulalisszttel készítettem, kb 1,5 dl víz ment bele (a zabliszt is nagyon felveszi a vizet) és tökéletes lett.
      Szóval: ne add fel, bártan a vízzel.
      Nekem egyszer lett kívül kemyény-belül nyers egy sütim: túl forró volt a sütő,előtte órákig magas hőmérsékleten valami hús sült benne.
      A másik ötletem a belül nyers kiküszöbölésére, hogy ne kenyérformába süsd hanem sütőpapírral vagy szilikonlappal kibélelt tepsibe terítsd szét és mint egy nagy lapos lepényt süsd meg. Azt is fel lehet vágni a végén szeletekre.
      Jó kísérletezést! Majd írd meg hogy sikerültek a kenyerek!

      Üdv,

      Andrea

      Törlés
    4. Sziasztok!
      Arra gondoltam, esetleg az lehet a gond, ill. az eltérés oka, hogy Andrea darált magokat használt nem pedig bolti magliszteket.
      A magliszt olajtalanítva van, ezért lehet, hogy jóval több folyadékot szív fel hirtelen magába. Most próbálom én is, kávédarálón daráltam le a magokat és teljesen jó híg massza lett 1 dl víztől. A sütés még folyamatban van, majd az is kiderül.. :)

      Törlés
    5. Szia!

      Igen, biztos ez lehet a gond.
      Másképp viselkedik az 'igazi'liszt és másképp a darált mag.Én mindig otthon darálom a magokat, mert így sokkal olcsóbbra jön ki, mintha kész lisztet vennék.

      Hogy sikerült a kenyér? Állag? Íz?

      Törlés
  3. Én is 2 dl vizet raktam bele,így is sűrű lett. Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc múlva még nyers volt. 35 perc múlva kivettem,és az alja még mindig nem sült meg.

    VálaszTörlés
  4. visszaraktam még 10 percre és utána megvágtam,majdnem nyers az egész

    előrebocsájtom,hogy a sütőm tuti,eddig minden jó lett benne....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megsütöm újra, átnézem az arányokat és megírom mi lett.

      Biztos nyers maradt a kenyered? Frissen, langyosan szeletelve furcsa szokott lenni az állaga, én hagyom kihűlni és akkor már szilárd, kenyér-állaga van.
      35 perc sütés után egyszerűen lehetetlen hogy nyers maradjon.

      Igyekszem minél hamarabb megsütni és visszajelzek most milyen lett.

      Üdv,
      Andrea

      Törlés
    2. Sziasztok!
      Megsütöttem újra. Mindent dekára kimérve és JÓ LETT! Nekem egy picit soknak is bizonyult az 1 dl víz, nem vette fel a lenmagliszt, nagyon folyós lett a tészta ezért tovább sütöttem, de így is 30 perc alatt jó lett. A sütőben hagytam kihűlni, másnap szeleteltem és tökéletes.
      Arra gyanakszom hogy a magok (lenmag, szezámmag) minősége lehet változó hogy ennyire más állagú a nyers tészta és máshogy sikerülnek a kenyereink.
      Ne adjátok fel! Van még egy csomó recept kenyérre, cipóra, lepényre az interneten (sütőben, mikróban, gofrisütőben és serpenyőben sütősek is). Remélem sikerül finom paleo-kenyérkét készíteni mindenkinek!

      Üdv,
      Andrea

      Törlés
  5. Én is most sütöm először, de több mint 3 dl vízzel már 40 perce sül és még a közepe nyers! :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mi lett a vége? Meddig sütötted?

      Andrea

      Törlés
  6. Szia!Őrölt mandulát és lenmagot használsz,vagy rendes mandula ill. lenmag lisztet?
    Ági

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Darált mandulát (Ald*-ból) és darált lenmagot (én darálom kávé-darálóban) szoktam használni.

      Andrea

      Törlés
  7. Sziasztok!

    Én is kiprobálom a kenyeret!!!

    Hajni

    VálaszTörlés
  8. Nos elkészült a kenyerem,és szép,finom!!!

    Figyelembe vettem,a tojást /külön vertem fel/és olajat nem tettem bele.

    A sütési időm 40perc lett mert én szépen lassan sütöttem.

    Köszi az infókat!!!

    Szép Napot Mindenkinek.

    Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Hajni!

      Örülök hogy finom lett a kenyér. Szuper! Hajrá paleosok! :)

      Üdv,

      Andrea

      Törlés
  9. Szia!Én már csak azt nem értem, hogy lett Neked ennyire szép "magas". Az enyém szinte semmit sem emelkedett, pedig mindent szóról szóra csináltam..:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Próbáld meg több szódabikarbónával. Hátha akkor magasabb lesz.
      Andrea

      Törlés
  10. Ekkora mennyiséghez legalább fél teáskanál szódabikarb kell, különben nem emelkedik meg szépen. Na, meg a mandulaliszt rengeteg vizet vesz fel, szemben az otthon darált len- és szezámmaghgal.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem feljön ennyi szódabikarbónától is, de persze ki lehet próbálni többel. Én a mandulát is otthon darálom és az nem vesz föl sok vizet. Nekem a mandulával készült kenyér eléggé morzsálódik és hamar kiszárad, nem szeretem.

      Törlés
  11. Zsuzsa (pomazizs57@freemail.hu)2013. február 16. 13:40

    Sziasztok!
    Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, szükségem van sok-sok receptre a változatosság végett.
    Három hete kezdtem a paleo-t. Mostanra döntöttem úgy, hogy kipróbálom a kenyeret is. Én is úgy jártam, hogy nem lett híg a massza, és nagyon sokáig kellett sütni, hogy a közepe ne maradjon nyers. De elkészült, és elég jónak találom. Legközelebb több vizet teszek majd bele és laposabbra nyújtom a tepsiben.
    Azért megjegyezném, hogy induláskor elég tetemes plusz-költség az alapanyagok beszerzése, ideértve a sok zöldséget és gyümölcsöt is. Arról nem is beszélve, hogy kétszer annyi időt töltök a konyhában, mint azelőtt, mert persze a családnak továbbra is a hagyományos kajákat kell főzni. Remélem, a kitartásom hosszú távon is megmarad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Üdvözöllek a Paleósok körében!
      Remélem családod sok paleo finomságot megkedvel és így nem kell mindig kétfelé főznöd.Örülnék ha megírnád hogy miért vágtál vele és hogy milyen változásokat tapasztalsz magadon a paleolit életmódváltás következtében.

      Kitartást kívánok!

      Andrea

      Törlés
  12. Sziasztok,

    gondoltam megosztom veletek a tapasztalatomat a lenmagos kenyerrel kapcsolatban. 180 fokon 40 percet szoktam sutni. Legeloszor 1 dl vizet hasznaltam, kemeny masszat kaptam, a sutes utan is kemeny maradt. Masodjara 3 dl vizet hasznaltam, viszont 40 perc utan piciket meg nyers volt a kozepe. Harmadjara mar 5 dl-t toltottem a tesztahoz, hogy igazan puha tesztat kapjak, de 1 ora sutes utan meg mindig nyers volt. Ki is dobtam. Negyedjere csak 2 dl-t hasznaltam es egy jokora kiskanal szodabikarbonat, igy is eleg kemeny lett a teszta, viszont 40 perces sutes utan nagyon finom lett. A kenyer puha maradt, mar egy hete ul a hutoben es meg mindig finom. Azt tapasztaltam, hogy a lenmagliszt "vegtelen" sok vizet felvesz, mikor 5 dl-t toltottem hozza s vartam egy kicsit, ugyanolyan kemenyre szilardult sutes elott, mintha csak 1 dl-t toltottem volna hozza.

    Remelem segitettem valamit :)
    Bogi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bogi!

      Köszönjük a részletes leírást. Szerintem hasznos volt.
      Te mióta paleózól? Miért kedtél bele?

      Üdv,
      Andrea

      Törlés
    2. Kb egy honapja paleozom, szules utan vagyok 10 honappal... elsosorban a felesleges kiloktol szeretnek megszabadulni, de egyre jobban tetszik az, hogy barmennyit lehet enni, nem ehezem :) Igaz, hogy meg csak 2 kilo ment le, de kitarto vagyok :)

      Törlés
  13. Nem hagy nyugodni hogy sokan írtátok hogy nyers marad a kenyér közepe. Ez fizikai és kémiai lehetetlenség hiszen kis mennyiségről, nagy hőfokról és hosszú sütési időről van szó. És egyszer csak beugrott hogy mi a helyzet!!! Más a kenyér szerkezete mint a "hagyományosnak" és ha forrón, melegen szeleteljük akkor valóban furcsa, ragacsos a belsejének állaga. Várjuk meg míg teljesen kihűl és úgy szeleteljük. Van valakinek ilyen tapasztalata (mármint hogy forrón levágott egy szeletet és ragacsos-fura volt, megvárta míg kihűl és így már szeletelhető, finom volt)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nalam, amikor tobb vizet ontottem hozza (3 dl, 180 fokon 40 perces sutes utan), masnap szeleteltem fel, es piciket meg nyers volt. Felszeleteltem es a szeleteket tovabb sutottem, hogy ne keljen kidobjam a kenyeret.

      Udv,
      Bogi

      Törlés
  14. Kedves Andrea!
    Ma én is megsütöttem ezt a kenyeret. Nagyon szépen feljött, át is sült. Bár még csak melegen csipegettem belőle, de az íze is jónak tűnik. :) Nekem a darált magokhoz másfél deci vizet vett fel, a tojások fehérjét pedig felverve kevertem hozzá, hogy lazább legyen. Gázsütőben 3-mas fokozaton 25 perc alatt sült készre.
    Köszönöm a receptet! :)
    Nóri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Nóri!

      Örülök hogy jól sikerült a kenyered. Ügyes vagy! Jó ötlet a felvert tojásfehérjével lazítani a tésztát. :)
      Köszönöm a pozitív visszajelzést.

      Andrea

      Törlés
  15. Sziasztok!
    Kipróbáltam én is ezt a kenyér receptet- köszönöm . Nekem finom lett. Tepsiben, vékonyra sütöm, nagyon lassan, kis lángon és sokáig. (kb 40 perc) Azért, hogy ne száradjon ki alufóliát teszek a tepsire és csak a végén pirítom meg a tetejét. Másik fontos: nem lesz száraz a kenyér mert reszelek bele egy nagy fej vöröshagymát,amitől jó az íze és még puha is marad az egész. (jól passzol a borshoz) szinte két naponta sütöm újra mert ketten is esszük. sok sikert hozzá nektek is. üdv. Adrienne

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Adrienne!

      Örülök hogy jól sikerült a kenyérke. Szuper ötlet a reszelt vöröshagyma a tésztába. Ki fogom próbálni.
      Köszönöm hogy megosztottad velünk a tapasztalatod.
      További jó sütögetést kívánok!

      Andrea

      Törlés
  16. Sziasztok!
    Megsütöttem, és fincsi lett a receptet követve, pedig gázsütőm van, és nincs is ráírva fokozat... Langyosan is jól szelhető, hűtőben napokig eláll.
    Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita!

      Örülök hogy jól sikerült a kenyér és ízlik.
      Hajrá paleósok!!!

      Üdv,

      Andi

      Törlés
  17. Kedves Andrea!

    A volt párom nagy Paleo rajongó, most vásároltam neki egy kenyérsütő gépet mert úgy gondolom a kenyérrel együtt lehet jó paleo kúrát tartani. Tudna abban segíteni, hogy esetleg a kenyérsütővel is lehet jó paleo kenyeret készíteni? Köszönöm válaszát.

    József

    VálaszTörlés
  18. Kedves Andrea!

    A volt párom nagy Paleo rajongó, most vásároltam neki egy kenyérsütő gépet mivel úgy gondolom a kenyér is az étkezés fontos része. Tudna ajánlani a géphez paleo kenyér receptet?

    Köszönöm válaszát

    József

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József!

      Még sohasem sütöttem kenyérsütő gépben. A paleo kenyerek élesztő-mentesek, ezért a dagasztás, pihentetés fázis kimarad. Amennyiben a kenyérsütő belseje tapasásmentes, akkor szerintem érdemes kísérletezgetni bármelyik paleo kenyér recepttel. Biztos vagyok benne hogy a sok lelkes paleolit táplálkozást követő társunk már kikisérletezte a kenyérsütős dolgot, érdemes rágoogle-izni.
      Én személy szerint nagyon ritkán eszem kenyeret. Nemrég elkészítettem a Paleolitánia oldalon leírt bucit. 6 picike zsemlécske lett. Kettőt megettem, a többit betettem a konyhaszekrénybe és elfeledkeztem róla... Egy hét után bukkantam rá és ki kellett dobni... Én!!! A régi nagy kenyérmániás!!!

      Üdv,
      Andrea

      Törlés
  19. Szia!
    Megkérdezhetem, hogy mivel darálod le a magokat? Van egy olyan gépem, aminek az aljában forog a kés, de nem csinál lisztes darálékot, hanem inkább darabosabbat. A lenmagot pedig egyáltalán nem darálja, mert szerintem az apró lenmagba nem tud belekapni a kés.
    Sokkal olcsóbb lenne ha itthon tudnám darálni, főleg, hogy vannak mandulafáink így saját mandulánkból tudnék mandulalisztet készíteni.
    Köszi előre is a segítséget.
    Üdv.
    Egy kezdő paleós :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Kávédarálóval darálom a lenmagot és a szezámmagot. A Tesc*-ban vásároltam, ez volt a legolcsóbb (kb 3000,-Ft) gép. Jól megdarálja ezeket a kis magokat,alig marad benne egész szem. Ezt "hivatalosan" nem liszt, de olcsó és tökéletesen megfelel sütéshez.
      A mandulát, diót viszont ez a gép nem darálja (l is tört valami belső kütyü mandula-darálás közben), darabos marad. Azt a botmixerhez hozzácsatlakoztatható késes aprítóval darálom és bevált.
      Irigykedem ám a mandulafátok miatt. :)
      Igen, sajnos hiába a sok paleo- és biobolt ha magyar fizetésből nem tudjuk megvenni... Csak piros-betűs nagy ünnepeken engedhetem meg magamnak... Ez van.. Legalább nő a kreativításunk. :)
      Jó sütegetést kívánok!

      Andrea

      Törlés
  20. Szia!

    Ma sütöttem meg a kenyeret, hajdina lisztből. kb 2 dl vizet vett fel, és tökéletes lett:)
    Én nem paleózom,viszont az egyik vendég, aki ma jön hozzánk igen, így a teljes menü paleos, és húsmentes, mert én meg húst nem eszem:)

    Köszönöm a receptet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Nagyon szuper hogy paleos menüsort -sőt paleo-vega menüsort - készítettél az ismerősök kedvéért. Biztos nagyon értékelték.

      A hajdina ugyan glutén-mentes, de a paleosok nem szokták fogyasztani lektin- és fitát-tartalma miatt. Legközelebbre ajánlom helyette a darált szemámmagot, darált lenmagot, darált mandulát, darált kókuszreszeléket.

      Örülök, hogy jól sikerült a kenyér.

      További jó sütögetést kívánok! :)

      Andrea

      Törlés
  21. Meg szeretném sütni a paleo kenyeret, de szeretném tudni 100 gr.kenyér hány kaloria. Nekem nagyon fontos mert több mint 1200 kaloriát naponta nem szeretnék enni.köszönöm IRENKE

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irénke!

      Ennek a kenyérnek 100gr-ja körülbelül 476 kcal.
      Így soknak tűnik a kalóriatartalom, de "becsapós": nagyon laktató, kevés is elég belőle és alacsony a glikémiás indexe, tovább eltelít, hosszabban tartó energiát ad.
      Ne felejtsd: ha más magokból készíted, akkor át kell számolni azokra az összetevőkre.
      Remélem segítettem.

      Üdv,
      Andrea

      Törlés
  22. Nekem sikerült :) Magam őröltem mindent és nem tettem bele olajat. Szemre másfél deci vizet vett föl most sült ki . Finom :) Köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Örülök hogy sikerült és ízlett. :) Szívesen.
      Üdv,
      Andrea

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...