2012. május 9., szerda

Fél-paleo, Full-paleo, Hard-paleo

A paleos fórumokon mindenki megbeszéli hogy mennyire tartja be a paleo táplálkozás alapelveit.
Persze ez általában attól függ hogy ki miért (fogyás, egészségmegőrzés, betegségből való kigyógyulás, stb) vágott bele. Én így fogalmaznám meg az irányzatok közti különbséget:
Fél-paleo: több nem paleo dolgot is fogyaszt, általában meghagyja a tejet, tejfölt, rizst, hüvelyes zöldségeket
Full paleo: glutén-mentes, laktóz-mentes, keményítő-mentes, cukor-mentes, lektin-mentes táplálkozás, plusz odafigyel hogy ne egyen tartósítószeres, feldolgozott élelmiszert.
Hard paleo: glutén-mentes, laktóz-mentes, keményítő-mentes, cukor-mentes, lektin-mentes táplálkozás, odafigyel hogy ne egyen tartósítószeres, feldolgozott élelmiszert és nem eszik kemény sajtot, zabot, mézet, paradicsomot, padlizsánt sem
Én a glutén-mentes, laktóz-mentes, keményítő-mentes, cukor-mentes és lektin-mentes változatot űzöm (full)és igyekszem odafigyelni hogy minél kevesebb tartósítószeres, állományjavítós, színezékes kacatot egyek.
És ezek után kapaszkodnom kell amikor olyanokat látok egy barátnőmékhez hogy a 2 és 3 éves gyerekek egy napi menüje a következő: reggelire csokipuding (bolti), ebédre csoki, vacsorára háztartási keksz nutellával, lefekvés előtt kb 3-4 dl tej, napközben az ital kóla cumisüvegből.
Nem bírtam nézni, szóltam pár szót udvariasan, hogy talán nem így kéne... A válasz: "Nem tudtatod, nincs gyereked." "Ezt kéri a gyerek. Mit tehetnénk?"

Print Friendly and PDF

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nem tehetsz sajnos semmit; nem mindenki olyan fogékony és szerencsés, hogy paleolit étrenden élhet...Én a full és hard között vagyok félúton, napról-napra tapasztalom a sok pozitív hatást (fogyás, normál vércukor, kitisztult bőr, ízületi fájdalmak teljes elmúlása, problémamentes menzesz stb.), mégis hülyének néznek a bejegyzésedben szereplő szülőhöz hasonló emberek a környezetemben...Pedig ordító a különbség a paleo előtti állapotommal összevetve.
    Klassz a blogod:-)
    Nelli

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nelli!

    Szuper hogy milyen sok pozítív hatását tapasztalod a paleo étrendnek. Ezt csak mi érthetjük paleosok. Csak így tovább!
    Örülök hogy tetszik a blogom. :)

    Üdv,
    Andrea

    VálaszTörlés
  3. Én egyetértem a paleo étrenddel, igaz vannak kivételek, mert a bolti bacont nem támogatom. Csak a hagyományos eljárással készült szalonnát, sonkát. Én kerülöm a nitrites, nitrátos húsokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Igen. Jobb kerülni a bolti, adalékanyagos hús-és egyéb készítményeket.
      Úgy néz ki hogy lesz állandó szalonna-, sonka- és kolbász-beszerző helyem ahol biztos hogy nem lesz tele káros anyagokkal. Hurrá!

      Törlés
  4. Sziasztok!
    1 hónapja mi is csináljuk a családommal a paleo életmódod és csak jó tapasztalataink vannak! Csak egy problémám van,hogy a tejtermék hiányzik és az a kérdésem lenne hozzátok,hogy a laktózmentes tejet lehetne-e fogyasztani?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde!

      Bevallom engem idáig nem foglalkoztatott a laktózmentes-tej kérdés, szerencsére nekem nem hiányoznak a tejtermékek, de most hogy írtál nekem, utánanéztem a dolgoknak. Szendi Gábor könyveiben nagyon részletes érvek vannak a tehéntej ellen, érdekes olvasmány.
      Sajnos a laktózmentes tej fogyasztását sem ajánlják, elég sok indokot találtam különböző oldalakon, többek között hormonok, antibiotikumok, rádióaktív anyagok találhatóak a laktózmentes tejben is. Kazein (tejfehérje) is van benne, ami allergén sokak számára, ezért sem javasolt plusz a tejfehérje szérumnak koleszterinre és érelmeszesedésre tett kedvezőtlen hatása van. Úgy olvastam hogy az IGF-1-es inzulinemelő faktor is található benne (inzulinrezisztenciát okozhat + egyes típusú rákbetegségek kialakulását kötik hozzá.

      Idemásolok pár linket ami a laktózmentes-tejről szól:
      http://www.tenyek-tevhitek.hu/paleolit-etrend-pozitiv-hatasai.htm
      http://paleohacks.com/questions/79684/is-lactose-free-milk-okay.html#axzz2fiPWv1I5
      http://www.milkmyths.org.uk/health-nutrition/insulin-growth-factor-1-igf-1

      Próbáljátok ki a házi készítésű kókusztejet, teljesen olyan az íze (és az ára :) ) mint a tehéntejé, de a lehetőségek korlátlanok: mandulatej, máktej, kesudiótej, létezik már paleo-túró (tojásfehérjéből készül), paleo-tejföl magokból és akármilyen hihetetlen, de főtt tojásból készült körözöttemre mindenki azt hitte hogy juhtúróból van.

      Kísérletezzetek bátran!

      Üdv,
      Andrea

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...